Nyheter

Uavklart hva politiet gjør med Breiviks anmeldelse

Politiet jobber med å undersøke den terrordømtes påstand om at soningsforhold utgjør tortur.

Tirsdag ble det kjent at Kriminalomsorgen viderefører dagens soningsregime for Breivik, som innebærer at han som eneste fange i Norge sitter på en avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå. Avgjørelsen innebærer også at han ikke får delta i sin mors begravelse. Moren, Wenche Behring (66), døde fredag etter lengre tids sykeleie.

Breivik anmeldte i januar i år fengselsdirektør Knut Bjarkeid og justisminister Grete Faremo (Ap) for soningsforholdene, som han hevder bryter straffelovens bestemmelser om tortur.

Innhenter opplysninger. Politiinspektør Stine Karlsen i Asker og Bærum politidistrikt sier politiet ennå ikke har konkludert i spørsmålet om loven er overtrådt.

– Vi jobber fortsatt med å innhente opplysninger for å vurdere videre hva vi skal gjøre med anmeldelsen, sier Karlsen til NTB.

I anmeldelsen anklager Breivik fengselsledelsen for å utsette ham for tortur. Breivik mener blant annet han ikke får så mye tid i luftegården som han bør ha, og at fengselet har gitt ham et ytringsforbud ved å stanse inngående og utgående post.

I anmeldelsen beskriver Breivik videre at han blir utsatt for daglige nakenransakelser og at hans menneskelig kontakt er redusert til kontakt med fengselsbetjenter maks fem minutter i døgnet.

Han kaller soningsforholdene for «sadisme satt i system», og anklager fengselsledelsen og ledelsen i Kriminalomsorgen for å forsøke å presse han til selvmord.

– Brudd på menneskerettighetene. Breiviks advokat Tord Jordet var før tirsdagens avgjørelse om forlenget soning med særlig høy sikkerhet optimistisk til at soningsforholdene nå skulle lempes på for Breivik.

Til NTB pekte han på at et vedtak om opphold på avdeling med særlig sikkerhet er en unntaksbestemmelse, og at Breivik allerede hadde sittet der svært lenge.

– I klagene og anmeldelsen har vi poengtert at langvarige opphold på en slik avdeling i seg selv kan utgjøre et brudd på menneskerettighetene, sier Jordet.

Breivik har sittet under dette regimet mer eller mindre kontinuerlig siden han ble pågrepet på Utøya 22. juli 2011.

Frykter ny kriminalitet. Kriminalomsorgen begrunner vedtaket om nye seks måneder med soning med særlig høyt sikkerhetsnivå med at «faren for rømning, forsøk på rømning eller ny kriminalitet, herunder gisseltaking, er til stede i så stor grad at det nødvendiggjør regime med særlig høyt sikkerhetsnivå».

Det blir vist til at Breivik har beskrevet planer for en rekke nye angrep i sitt såkalte manifest.

«Kriminalomsorgen anser at selv om innsatte har hatt opphold i regime med særlig høyt sikkerhetsnivå siden august 2011 – altså relativt lang tid – så har man i dag ikke tilstrekkelig kunnskap om forhold rundt ham som reduserer den nevnte risikoen i en slik grad at regimet (...) nå kan oppheves», står det i vedtaket.

Breivik ble i august i fjor dømt til lovens strengeste straff for terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. 77 mennesker ble drept og mange ble alvorlig skadd i angrepene. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter