Nyheter

Tyrkia hindrer flyktninger

Tyrkia holder igjen vel 200 syriske flyktninger som Norge skal ta imot.

– Flyktningene er fanget i en skikkelig byråkratisk floke, sier Norges ambassadør i Tyrkia, ­Janis Bjørn Kanavin, om situasjonen som har oppstått.

Vel hundre av de cirka 350 ­syriske flyktningene i Tyrkia som Norge vil ta imot, har kommet hit i høst. Resten får foreløpig ikke lov til å forlate Tyrkia.

Både Norges utenriksminister og europaminister har tatt opp ­saken med Tyrkia. Det ble lovet at flyktningene skulle få dra 9. desember.

– Vi var optimister etter de første møtene. Vi gjorde alt klart, ingen kom. Flyktninger dro til flyplassen,­ men de fikk ikke reise ut, sier Jøran Kallmyr, statssekretær i justis­departementet.

LES MER: Dei som flyktar til Södertälje

Mange venter

Han møtte selv tyrkiske myndigheter i Genève sist uke, men fikk ikke løfte om en ny dato. Nå er det i det blå når flyktningene får komme til landet som har gitt dem asyl.

– Man skulle tro at tyrkere fortest mulig ville bli kvitt dem?

– Ja, det var også mitt poeng. Vi vil lette trykket på Tyrkia. Det er ikke bare Norges flyktninger som er rammet. 4.000 som skal til USA venter også, sier Kallmyr.

LES MER: – Ikke godt nok

Sendt liste

Han mener at Norge har gjort alt som er mulig.

– Blant annet har vi sendt over liste med navn flere ganger. Alt ligger til rette for utsendelse. Men vi kan ikke bare dra ned og hente dem ut. Vi må vente til Tyrkia blir ferdig med prosessen.

– Hvilken prosess?

– Det er litt uklart for oss. Vi vet at Tyrkia har bedt UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger) om mer dokumentasjon om flyktningene.

– Har du mistanke om korrupsjon, at noen krever penger for at de kan dra?

– Nei. Jeg forstår det heller slik at tyrkerne er så presset i situa­sjonen med så mange flyktninger at denne saken ikke blir prioritert.

LES MER: 87 kommuner tar ikke imot flyktninger

Maktkamp

Ambassadør Janis Bjørn Kanavin forklarer hva som er problemet:

– For å takle de 1,6 millioner ­syrerne som har veltet over grensen, har tyrkerne opprettet et nytt utlendingsdirektorat. Når ulike etater med ulike regler skal ­arbeide sammen, blir det krevende.

Samtidig foregår en maktkamp mellom UNHCR og tyrkiske myndigheter.

– Tyrkerne ønsker mer kontroll med hvem som blir hjulpet videre. Hvem får bli, hvem er det de gjerne vil bli kvitt. Norske myndigheter mener at UNHCR skal gjøre det. Det er altså en dragkamp mellom nasjonal suverenitet og et prinsipp om at det er et FN-organ som har ansvaret, sier Kanavin.

LES MER: Ønsker mer flyktninghjelp i nærområdene

Trenger hjelp

Det handler også om sikkerhet.

– Tyrkerne sier «Vi må vite hvem som har vært her og hvem som drar. Slik kan vi kontrollere vår egen sikkerhet», sier Kanavin.

Når det i en familie bare er én som har identitetspapirer for ­eksempel, blir det et problem.

Norges ambassade tar opp ­denne saken nesten daglig med Tyrkia og med Flyktninge-­høykommissæren.

Det er ikke lett for byråkratisk ryddige nordmenn å forstå hvorfor dette skjer, men ­vi kommuniserer klart og ­tydelig at det er humanitære ­imperativer i dette. Folk trenger hjelp. Det bør gå foran alt, sier ­ambassadøren.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fortvilet

Han peker på at situasjonen også er uheldig for norske kommuner som står klar til å ta imot flyktningene.

– Kommunene venter og betaler for boliger som står tomme. Det er frustrerende og veldig uheldig for dem, men tyrkerne bryr seg ikke om det.

– Hvordan er tilstanden til dem som må vente?

– Situasjonen varierer. Ambassaden har daglig henvendelser fra syrere som forteller at de har det kaldt, at de ikke har mat. De er i en fortvilet ­situasjon, men mange ­
står på for å hjelpe dem, sier Kanavin.

LES MER: – Ta imot flere barn!

Ta sjansen

Alle flyktningene­ Norge skal ta imot bor privat i ­Tyrkia. Noen har medisinske ­behov.

Ambassadør Kanavin mener flyktningene aller helst burde få billett, dra til flyplassen og prøve å komme seg ut.

– Da vil det kanskje være fly­billetter som ikke blir brukt?

– Det er bedre at vi tar en ekstra regning enn at vi mister flere ­dager enn vi må. Ikke å få reise ville være en stor skuffelse, men det er bedre­ enn bare å sitte og vente, sier ­Janis Bjørn Kanavin som innser at 
forslaget kanskje er noe urealistisk.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter