Nyheter

Tvinnereim vant i 2000 – ny kamp mot Borten Moe i dag

I dag skal det avgjøres hvem som blir første nestleder i Senterpartiet: Storbonden eller fredsdiplomaten.

14 år etter at Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og Ola Borten Moe kjempet om ledervervet i Senterungdommen, slåss de nå mot hverandre igjen.

I år 2000 trakk Tvinnereim det lengste strået. Med tre stemmers overvekt ble hun leder av ungdomspartiet. I dag står kampen om vervet som første nestleder.

Til det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm har valgkomiteen levert inn en delt innstilling:

• Flertallet ønsker Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som første nestleder. Mindretallet innstiller på Ola Borten Moe.

• Som andre nestleder innstiller flertallet på Janne Sjelmo Nordås. Mindretallet innstiller på Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Om Tvinnereim vinner, vil Moe, som i dag er nestleder i partiet, være ute av alle sentrale verv. Vårt Land har sett på forskjellene mellom de kandidatene.

Enger-linjen. Tvinnereim vil videreføre den såkalt Anne-Enger-linjen i partiet, tror Kato Nykvist, kommentator i Nationen.

– Denne linjen har en nær sammenheng med EU-striden på slutten av 80-tallet og 90-tallet: En strid som gav partiet nye impulser. Da gikk de fra å være et nokså homogent næringsparti, til å ta opp EU-spørsmålet i full tyngde. Partiet fikk man inn nye politikere som kom fra andre miljøer, for eksempel offentlig sektor, sier Nykvist.

Anne Enger var Senterpartiets leder fra 1991-1999.

Nykvist legger til at Enger-linjen også er opptatt av internasjonale spørsmål og fordeling. Hvis kommentatoren skal plassere dem på en høyre-venstre-akse, er disse noe mer venstrelent enn den gamle bondelinjen.

– Tvinnereim har vær en lagspiller og jobbet tett på partiledelsen. Flere fremhever at hennes fortrinn er at hun er vant til å jobbe for andre, dette som en kontrast til Moe, sier Nykvist.

Grønt parti. Han tror Tvinnereim vil markedsføre Sp som et grønt parti og legge mer vekt på miljøspørsmål og EU. Hun er også mindre skeptisk til SV, enn det Moe er, ifølge Nykvist.

– Men begge holder samarbeidsdøren åpen både for de rødgrønne og for sentrum. I tillegg markerer de avstand til Høyre, mener Nykvist.

Utfordrer om olje. På den andre siden tilhører Ola Borten Moe det mer tradisjonelle Senterpartiet som har sitt utspring i landbruket.

– Det er mange skillelinjer i Senterpartiet, men hvis vi skal forenkle det, så står Moe i næringstradisjon med basis i landbruket og bondeverdiene. Samtidig har han blitt tolket til å ha en mer liberal tilnæring til EØS- og EU-spørsmål enn det som har vært hovedlinjen i partiet, sier Nykvist.

Disse er svært opptatt av næringsliv og har stor vekt på den private eiendomsretten.

– På en høyre-venstre-akse vil nok de være mer høyreorientert enn Enger-linjen, sier Nykvist.

Moe har blant annet utfordret Senterpartiet i oljespørsmålet, og ønsker å åpne for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Samtidig understreker Nykvist at Moe i forrige måned også vant Vindkraftbransjens pris for sin innsats for vindkraft.

Kommunesammenslåing. – Hvilke saker vil Moe fronte?

– Han vil være orientert mot næringslivspolitikken og ta hele landet i bruk. Jeg forventer at han vil føre en mer aktiv oljepolitikk enn den grønne fløyen, og fronte aktiv bruk av naturressurser generelt, sier Nykvist og fortsetter:

– Et annet betent spørsmål i Sp er kommunesammenslåing. Moe har ikke frontet det klart, men flere har tolket han dit at han har et pragmatisk syn. Han er tilhenger av store kraftige regioner utenfor Oslo for å kunne utfordre sentralmakten.

– Ingen forskjell. Politisk kommentator Aslak Bonde, tror ikke partiet vil oppleve at det er så stor forskjell på de to kandidatene all den tid Senterpartiet sitter i opposisjon.

– Sp er nå et opposisjonsparti som vil prøve å markere seg som et annerledesparti i Stortinget og da vil mange standpunkter være gitt av det, sier Bonde.

SV splitter. Johannes Bergh, forsker Institutt for samfunnsforskning, ser derimot en vesentlig forskjell:

– Tvinnereim tilhører venstresiden i partiet og dermed vil hun kanskje i større grad videreføre det rødgrønne samarbeidet. Moe vil på sin side ta partiet mer mot høyre og sentrum. Jeg tror han ser på et fremtidig regjeringssamarbeid med SV som veldig vanskelig, sier Bergh.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter