Nyheter

Trues med sparken etter GPS-overvåking

GPS-en skulle overvåke søppelet. Nå trues sjåfør med sparken etter at sjefen sjekket lengden på pausene.

I Nord-Troms har et renovasjonsselskap sendt varsel om oppsigelse til Jørn Roar Rollstad etter å ha brukt data fra GPS-overvåking. Det er trolig den første saken i Norge hvor det kan bli oppsigelse av slik overvåking.

Anklagene går på at Rollstad skal ha skrevet overtid på dager han skal ha tatt for lange pauser. Det har ledelsen i firmaet Avfallsservice funnet ut ved hjelp av å sjekke timelistene hans opp mot GPS-registrering. Selskapet tok opprinnelig i bruk GPS for å kunne sjekke om dunker ble tømt eller ei ved klager fra publikum.

Flere klager. Datatilsynet melder om eksplosjon i bruk av GPS-overvåking av ansatte. Installering av GPS i yrkesbiler har økt kraftig det siste året. Mens Datatilsynet i 2009 behandlet 13 slike saker, har de allerede i løpet av 2010 hatt 18 saker. I tillegg har uformelle henvendelser via telefon økt kraftig.

– Mange ansatte og fagforeninger har tatt kontakt med oss og klaget, sier Christine Ask Ottesen, fagansvarlig i Datatilsynet.

Søppelbilsjåfør Jørn Roar Rollstad er nå sykemeldt og sier sommeren hans er ødelagt.

– Jeg har jobbet i 19 år i bedriften, har stått på og til tider jobbet mer enn det som er pålagt. Og så får jeg forhåndsvarsel om oppsigelse på grunn av GPS-overvåking. Det kom som ei bombe, sier Rollstad.

Får støtte. Han mener han hadde rett på pausene det er snakk om og at han ikke har ført opp for mye overtid. Han får støtte av lokalt tillitsvalgt i bedriften, Trond Are Henriksen.

– Systemet har hatt innkjøringsproblemer og det kan være langt å kjøre mellom forskjellige tømmeplasser. Mange av de registrerte pausene er derfor heller ikke reelle pauser, mener Henriksen.

Han hevder også det er fire personer i tillegg til Rollstad som har fått advarsel om oppsigelse. Men de skal ikke ha fått et skriftlig varsel slik Rollstad har fått.

Lover søksmål. Tor Inge Hoaas, rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter i Tromsø mener saken er alvorlig.

– Dette høres helt urimelig ut og slik overvåking er langt over grensen for hva arbeidsgiver kan kontrollere. Det ville vært interessant å ha fått prøve dette rettslig. Dersom Rollstad blir sagt opp, vil vi umiddelbart gå til søksmål, sier han.

Daglig leder i Avfallsservice, Sigleif Pedersen, sier han ikke kan kommentere personalsaken, men bekrefter at de ikke har tatt kontakt med Datatilsynet om overvåkingen.

Han sier at GPS ikke blir brukt til å overvåke ansatte regelmessig. Da de informerte om innføringen av systemet, var det for å ha oversikt over kundene.

– Noen av de ansatte spurte om de kom til å bli overvåket, og da var det noen andre som sa at «vi har ikke noe å skjule uansett», svarer Pedersen på spørsmål om de ansatte fikk beskjed om at deres pauser kunne bli sjekket.

– Personalsak. Vårt Land sitter på dokumenter som viser at Avfallsservice har brukt GPS-informasjon til å sjekke hvor lange pauser ansatte har tatt.

– Hvorfor har dere gjort det?

– Det er en personalsak, og jeg kan ikke gå inn på detaljer, svarer Pedersen.

Den tillitsvalgte Henriksens påstander om at fire personer i tillegg skal ha fått advarsler om oppsigelse som følge av GPS-overvåking, vil ikke Pedersen kommentere.

Opplysningsplikt. Henok Tesfazghi, som er saksbehandler for saken hos Datatilsynet, vil ikke konkludere ennå, men viser til lover som tyder på at Avfalsservice kan ha brutt personopplysningsloven.

– I utgangspunktet har arbeidsgiver en opplysningsplikt. Om de ansatte ikke er informert om slik overvåking, er det ikke lov, sier han.

Arbeidsgiver kan likevel ikke overvåke alle sine ansatte ubegrenset, selv om de gir beskjed om det:

– For å drive overvåking av ansatte skal det foreligge en legitim interesse. Å koble GPS generelt mot timelister for å se hvor folk har kjørt, har vi tidligere sagt at ikke er lov.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter