Politikk

Trossamfunnene får 12 millioner ekstra til jul

Huitfeldt etterbetaler 23 kroner per medlem i norske livssynssamfunn.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap), som også er religionsminister, kommer med en uventet førjulsgave til norske tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke: De får 12,2 millioner ekstra støttekroner.

Kontroller viser nemlig at det er om lag 22.000 flere medlemmer i norske tros- og livssynssamfunn enn tidligere beregnet. Siden statstøtten til disse samfunnene regnes ut fra et forholdstall mellom medlemmer i Den norske kirke og medlemmer i andre tros- og livssynssamfunn, fører endringen til at tilskuddet per hode blir høyere.

I tall betyr dette at stønadssatsen for 2010 heves fra 356 kroner til 379 per medlem. De 23 ekstra kronene blir etterbetalt.

Rot. – Dette viser først og fremst behovet for et opprydningsarbeid. Vi ser ofte oppslag som forteller om rot i medlemslistene til trossamfunn som har mottatt for mye støtte. I virkeligheten tror jeg rotet i mye større grad er på den andre siden, sier Bente Sandvig, leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Hun forteller at den ekstra bevilgningen ikke betyr så mye for mindre trossamfunn.

– Men for Human-Etisk Forbund, som har 78.000 medlemmer, betyr dette en del, sier hun.

Organisasjonen får etterbetalt om lag 1,8 millioner fra staten.

Langt igjen. Sandvig mener det er langt igjen før tros- og livssynssamfunnene er likebehandlet.

– Det er politisk vedtatt at medlemmer i Den norske kirke kan forvente å bli betjent på sykehus, i fengsler og i en rekke andre situasjoner – uansett hvor i Norge man befinner seg. Det er mulig fordi kirken er landsdekkende. Men det finnes ikke et tilsvarende vedtak for øvrige livssynssamfunn, sier Sandvig, og bruker den greskortodokse kirken som eksempel:

– Hvis ett av deres medlemmer dør et annet sted enn der kirken er, koster det mye å sende en prest dit. Slike kostnader tar man ikke høyde for i tildelingen. Man tar heller ikke i betraktningen Den norske kirkes historiske posisjon, som gjør at man allerede eier lokaliteter og kirkebygg. Andre livssynssamfunn må i stor grad finansiere dette selv, sier Sandvig.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk