Nyheter

Tror ungdom setter ny drikketrend

Når ungdom drikker mindre, kan flere bli dratt med og gjøre at nye alkoholfrie utesteder dukker opp, mener trendanalytiker.

Mens aldersgruppene over 50 drikker oftere og mer alkohol, er det ungdom som drikker mindre og gjør at alkoholforbruket samlet går ned.

– Ungdom er tradisjonelt en gruppe som er i stand til å endre trender. Når flere ungdommer sier at de ikke vil være med på flatfyll og mye drikking av alkohol, kan det føre til et reelt trendskifte, sier trendanalytiker Ståle Økland.

LES OGSÅ: Drikkemønster i endring

Fullt hus på Sober

Som Vårt Land har omtalt, har det alkoholfrie utestedet Sober i Stockholm fulle hus etter oppstarten i september. I gårsdagens avis fortalte journalist David Stenerud at han kjenner seg sunnere, friskere og klarere etter at han satte seg som mål å avstå helt fra alkohol i ett år.

Også finansanalytiker Kjell-Ola Kleiven har fått stor oppmerksomhet etter et blogginnlegg der han forteller om «Min best bevarte hemmelighet», at han de siste årene ikke har drukket alkohol.

– Det interessante er at det å avstå fra alkohol går fra å være en nisjeting til en trend. Fortsatt er nok hovedregelen mye flatfyll hvis en tar seg en tur rundt på julebordene i Oslo i dag. Men hvis flere kutter ut alkohol eller flatfylla, vil flere lete etter arenaer der en kan være uten å drikke alkohol. Tradisjonelt har dette vært kristelige miljøer eller avholdsbevegelsen. Ikke alle føler at de passer inn der, og da vil det være marked for konsepter som Sober, sier Økland.

LES OGSÅ: Tror avhold kan bli trendy

Moralistrolle

Mina Gerhardsen er generalsekretær for Actis som representerer 24 avholds- og måteholdsorganisasjoner. Hun synes det er en spennende trend at flere avstår fra alkohol for å unngå å ødelegge dagsformen eller treningseffekten dagen etter.

– Har avholdsbevegelsen lagt for stor vekt på problemene ved å drikke, mens nye stemmer legger mer vekt på de positive virkningene av å la være?

– Avholdsorganisasjonene er flinke til å vektlegge de positive sidene ved å være edru, men i den offentlige debatten får de lett tildelt rollen som kritiske moralister. For oss er det positivt at det kommer fram flere tydelige stemmer og eksempler som løfter fram fordelene ved redusert alkoholforbruk.

– Hvorfor blir dere lett moralister?

– Media ringer ofte med en forventning om en type svar og er ute etter noen som er strenge. Da er det ikke alltid lett å få fram nyansene i et avholdsstandpunkt. For noen organisasjoner handler det om politiske valg på grunn av skadene alkohol bringer samfunnet. En annen sak er å sørge for kunnskap og bedre merking, slik at folk kan ta bevisste valg, sier Gerhardsen.

Følg oss på Facebook og Twitter

Egne valg

Hun tror at den nye trenden er mindre politisk og handler mer om folks personlige valg.

– Det at ungdom drikker mindre er en trend i hele Europa. At flere velger avholds, har mye å gjøre med sunnhetsidealer. Nordmenn trener mer, og det er ikke unaturlig at det får konsekvenser for alkoholbruken, sier Gerhardsen.

Trendanalytiker Ståle Økland har fulgt rockemiljøet i to år i forbindelse med et bokprosjekt. Han ser at alkoholforbruket også der går ned.

– I den gamle garden var det gjerne en sammenheng mellom rock, alkohol og narkotiske stoffer. Nå er det å drikke alkohol er ikke nødvendigvis så kult lenger, sier han.

Økland tror at sosiale medier kan være én årsak til at ungdom drikker mindre.

– Noen vegrer seg mot å få lagt ut på Facebook bilder der de raver rundt fulle på fester og utesteder. Det er et så stort problem at Facebook vurderer å forby den type bilder, sier Økland.

LES OGSÅ: Avholdsparadokset

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter