Nyheter

Tror skattesvikt ­rammer eldre

Norske kommuner har fått inn tre milliarder kroner mindre i skatt enn beregnet. 
Det mener opposisjonen må rettes nå, ellers forverres eldreomsorgen.

Tre rødgrønne politikere er alvorlig bekymret. Kommuner ser seg nødt til å legge ned sykehjemsavdelinger og stoppe planlagte prosjekter som skal bedre omsorgstjenestene. Lenge har det vært klart at kommunene i år får inn mindre i skatt enn beregnet. Ifølge tallene for oktober er svikten på 2,8 milliarder kroner, og det kan bli mer før året er over.

– Dette slår ut i kutt på mange viktige områder. Nå mener vi at situasjonen er så spesiell, at det må kompenseres for, sier Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV.

Sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Tore Hagebakken, medlem av Stortingets finanskomité for Arbeiderpartiet, viser hun til at en slik kompensering har vært gjort før, og bør gjøres når Stortinget torsdag foretar såkalt ny saldering av budsjettet for i år.

LES MER: – Vi må gjenreise respekten for alderdommen

Følger Siv Jensen

Ellers vil det gå ut over særlig syke og eldre, tror Sp-leder Vedum. Han understreker at 70-80 prosent av kommunenes utgifter går til omsorg og oppvekst, og at det som fort skjer er at en kommune legger ned en avdeling for personer med demens.

LES MER: Vil ha egne sykehjem for innvandrere

– I 2004 da det var en lignende skattesvikt, kjørte Siv Jensen som opposisjonspolitiker et knallhardt løp her i Stortinget. Hun sa at vi kan ikke la de eldre i landets kommuner lide fordi vi har gjort feil anslag. Hun klarte å få med seg regjeringen Bondevik II på en kompensasjon på 2,2 milliarder kroner, sier Vedum.

LES MER: Nei til egne sykehjem for innvandrere

Karin Andersen mener at situasjonen er særlig alvorlig fordi dårligere tider for oljebransjen gjør at kommunenes skatteinntekter antagelig blir svake også i 2015.

– Det vi vil se nå, er at lovpålagte oppgaver vil bli utfordret i kommune etter kommune, sier Hagebakken.

– Jeg har fundert på om det er deler av skatteletten vi ser resultatene av allerede nå, sier Andersen.

Hun frykter også at svake kommuneinntekter truer satsingen på skolehelsetjenesten som SV er opptatt av.

Følg oss på Facebook og Twitter

Frykter fortsettelsen

De tre partiene ønsker en kompensasjon på 2 milliarder kroner. Endringer i sammensetningen av befolkningen gjør at kommunene henter inn noe av svikten.

– Målet vårt med å kjøre så hardt for å få en kompensasjon på 2 milliarder nå, er at vi tror det kommer til å bli enda verre neste år, sier Vedum.

LES MER: Eldre mangler nærhet – blir deprimerte

Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS, krever ikke kompensasjon for 2014, men mener blir viktig å følge 
utviklingen i neste halvår.

– Kommunene kan leve med at man bommer på anslagene for skatteinntekter ett enkeltstående år. Men blir det en langvarig svikt, blir det mer alvorlig, sier han.

LES MER: Eksplosiv økning i bruken av antidepressiva blant 90-åringer

De siste årene har kommunene fått inn mer i skatteinntekter enn beregnet, og fått beholde de ekstra inntektene. Eide mener at kommunene bør sørge for å ha en buffer til å tåle skattesvikt ett år. Noe annet er det hvis det blir en langvarig trend. Han understreker at hvis oljeprisen fortsetter og falle slik at aktiviteten i fastlandsindustrien går ned og arbeidsledigheten øker, vil det merkes på skatteinntektene til kommunen neste år.

LES MER: Eldre vekkes grytidlig for å stelles

– Kommunene har plikt til å ha forsvarlige tjenester, men det er ingen tvil om at det kan komme upopulære og krevende kutt da. Dette plikter Stortinget å følge med på, og revidert nasjonalbudsjett våren 2015 er et naturlig sted å se på dette, sier Eide.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter