Nyheter

Tror PST følte seg tvunget til å fortelle

Terrorekspert Kjetil Stormark tror PST offentliggjorde terrortrusselen fordi 
etterforskningen sto i stampe.

Meldingen om et mulig, nært forestående terrorangrep mot Norge brøt ferieidyllen for mange nordmenn.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er sparsommelig med konkrete opplysninger, men 
sier det er personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria som kan ha til hensikt å gjennomføre et terrorangrep i Norge innen kort tid. I går meldte 
PST at en terrorgruppe har reist fra Syria med Norge som et 
mulig mål.

Kjetil Stormark, journalist og sjefredaktør for fagnettverket Hate Speech International, mener PST ikke hadde noe annet valg enn å gå ut med informasjonen de hadde på torsdag.

– PST havnet i en tvangssituasjon, der det eneste reelle alternativet var å gå ut med informasjonen de hadde. Et viktig element er faren for at det skal skje noe nå, eller de neste to-tre dagene, sier Stormark.

LES OGSÅ: 'Terror har ingen religion'

Han tror etterforskningen av trusselen hadde kommet til et punkt der PST ikke kom videre.

– Jeg tror ikke PST hadde noe mer konkret å nøste i. De hadde ingen konkrete forhåpninger om å finne ut hvor disse menneskene befant seg, eller pågripe dem. Ved å gå ut kan de i det minste håpe på å få inn nyttige tips, sier Stormark.

Reell. Også kommunikasjonsrådgiver og partner i Zynk, Sigurd Grytten, tror PST håper på tips fra publikum.

– Det virker logisk at det vil gi tips å gå ut på den måten de har gjort. Etterretningen utvides med hele befolkningen med de fordeler og ulemper det medfører. At PST velger å gå ut, må bety at de mener trusselen er meget reell. Det må vi tro de har meget gode grunner til, sier Grytten.

Han synes det er vanskelig å vurdere kommunikasjonsstrategien til PST fordi han har for lite informasjon om hva som ligger bak offentliggjøringen av trusselen.

– PST vil alltid sitte med mer informasjon enn det allmennheten vil få tilgang til. Først i ettertid vil det være lettere å vurdere om strategien var rett, 
sier han.

Rammer 22. juli-ofre. Stormark vurderer håndteringen fra PSTs side som «ganske brukbar», og mener det er vanskelig å se at de kunne gjort noe annerledes.

LES OGSÅ: Ser muslimhatet blusse opp

Men han mener det tok for lang tid før folk fikk konkrete råd om hvordan de skulle te seg når nasjonen har en terrortrussel hengende over seg.

– Det oppsto et vakuum der folk gikk rundt og var redde. Jeg mener det tok for lang tid fra den første pressekonferansen klokka 10, til Oslo-politiets pressekonferanse klokka 14. Først da ble det gitt råd til befolkningen. Der burde de hatt en mer gjennomtenkt strategi, sier Stormark, som også har 
erfaring som PR-rådgiver.

Han peker på at det kun er få dager siden vi markerte treårsdagen for 22. juli-terroren.

– Mange ble utsatt for dramatikk denne dagen for tre år siden, og en kunngjøring som den vi fikk på torsdag, vil skape alvorlig frykt hos mange.

Mandag en merkedag. Stormark mener alternativet til å gå ut med det noen mener var for vag informasjon, var langt verre.

– La oss tenke oss at PST ikke fortalte noe og det faktisk skjedde en terroraksjon. Det ville kommet ut i ettertid at myndighetene var varslet, men at de valgte ikke å advare befolkningen. Det ville blitt en politisk skandale som ville endt med at regjeringen måtte gå av, 
sier han.

Ifølge den erfarne journalisten har en rekke islamistiske miljøer en forkjærlighet for symbolske merkedager, og derfor er mandag blitt nevnt som en mulig dag for et eventuelt angrep. Da markeres slutten på fastetiden ramadan og feiringen av den muslimske høytiden id. Politiet sier de ikke har fått meldinger om at mandag peker seg ut som en mer sannsynlig dag for et mulig terrorangrep.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter