Nyheter

Tror avhold kan bli trendy

Det alkoholfrie utestedet Sober i Stockholm er blitt en hit og har fulle hus. 
Alkoholforsker tror trenden også vil slå an i Norge.

– Et alkoholfritt utested kunne absolutt slå like bra an i Norge som i Sverige. Alkoholforbruket blant ungdom generelt har gått ned og i mange hippe ungdomsmiljøer er det i dag større aksept for ikke å drikke. Jeg tror et slikt utested kunne bli moderne, særlig i hipstermiljøer, sier Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Pedersen har gjort flere studier av unges alkoholforbruk og hvordan ungdom selv forholder seg til det å drikke alkohol.

Hit i Sverige

Sober er akkurat som en vanlig nattklubb, DJ-er, pulserende dansegulv, masse lys, mye folk og bartendere. Men alt er alkoholfritt og det er ikke lov å komme inn med promille.

LES OGSÅ: Flytta festen inn i kyrkja

Stedet er blitt kjempepopulært. Nesten 900 festglade svensker sørget for en suksess da klubben debuterte i september, og etter flere oppfølgere begynner konseptet å etablere seg innen Stockholms uteliv, skrev Aftenposten mandag.

– Mange ønsker å slippe den gamle, svenske fyllekulturen, hvor man drikker til man knapt klarer å stå på beina. Det føles umoderne, sier Mårten Andersson, mannen bak konseptet til Aftenposten.

Økobar

Pedersen tror derimot ikke det holder bare å stenge tappekrana for å skape slike hippe steder.

– Du kan ikke ta bort alkoholen uten å erstatte den med noe annet mener han.

– Ingen vil gå på et tørt og kjedelig sted. Du må finne på noe som appellerer, et ordentlig konsept. I USA er det flere slike utesteder som har hatt stor suksess, blant annet med økologiske utesteder som serverer spennende juicer, sier Pedersen.

LES OGSÅ: «Alkohol øker kreftrisiko, folk vet det ikke»

Alkoholforbruket blant unge har gått ned de senere årene. Voksne drikker derimot mer enn før. De unge kalles ofte generasjon lydig i mediene, fordi de gjør «det riktige».

– Jeg mener det kan være feil å kalle det at ungdom ikke drikker for lydighet. I dag er det ofte et større opprør å la være å drikke enn å drikke, sier Pedersen.

Økonomisk umulig

Jan Vardøen er en av de store utelivs- og restauranteierne i Oslo. Han har mange barer og restauranter i bydelen Grünerløkka, der aldersgjennomsnittet er ungt. Vardøen har ikke troen på at det ville være mulig å drive et alkoholfritt utested i Oslo.

– Det er en for smal nisje. Det er generelt veldig vanskelig å tjene penger på utelivsbransjen i Oslo. Jeg tror ikke et alkoholfritt sted ville kunne greie seg økonomisk, sier Vardøen.

Han har ikke lest om utestedet i Stockholm og vil derfor ikke kommentere det dirrekte. Men å sammenligne Pedersen trekker til USA er lite nyttig.

– I USA er de mange fler og en nisje kan være ganske stor. Her i Norge blir det vanskelig. Jeg har selv prøv å drive en av mine restauranter økologisk. Det gikk ikke økonomisk, sier Vardøen.

LES OGSÅ: 2 av 3 er imot juleåpent vinmonopol

Tidstyv

Kjell-Ola Kleiven, selvstendig næringsdrivende rådgiver og kommunikasjonsmann skrev 23. november et blogginnlegg for Nettavisen om hvorfor han for flere år siden valgte å slutte med alkohol.

– Det er ikke noe galt i å drikke. Men for meg er det en tidstyv, sier han.

Kleiven tror likevel ikke det behøver å være noen god ide med alkoholfrie utesteder.

– Jeg tror ikke det er noe marked for det. For meg er det ikke så farlig heller. Jeg bryr meg mer om hvilke folk som er der enn hva de serverer i glassene. Jeg drikker uansett ikke.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter