Nyheter

«Treningsmerking» bedre enn kalorimerking

Helseministeren vil kalorimerke restaurantmenyer, men det er mer effektivt å opplyse hvor lenge du må trene for å forbrenne måltidet.

I slutten av april opplyste helseministeren at han vil ha kalorimerking av mat og drikke på serveringssteder og inviterer bransjen med på et samarbeid.

På en av kaffebarene var alle de ulike kaffedrikkene og bakervarene oppgitt med både pris og energiinnhold. Kaloriinnholdet varierte fra nesten null til mange hundre kalorier per kopp, nyttig å vite, sa helseminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Treningsmerking. Men en ny, amerikansk studie viser at Støres forslag fører til mer overspising enn om menyene opplyser om hvor mange minutters rask gange som må til for å forbrenne kaloriene fra måltidet.

– I studien oppdaget vi at «treningsmerkede» menyer førte til en betydelig reduksjon i antall kalorier bestilt og spist, sier Meena Shah til New York Times.

Hun er førstamanuensis ved Texas Christian University, og en av forfatterne bak studien. Rundt 300 menn og kvinner mellom 18 og 30 år fikk i studien utdelt enten en kalorimerket meny, en treningsmerket meny, eller en meny uten noen form for merking.

Usikker effekt. I tillegg viste studien at folk stort sett bestilte den samme maten og spiste like mye, uavhengig om menyene var kalorimerket eller ikke.

Amerikansk lovgiving fra 2010 påbyr restaurantkjeder med over 20 restauranter å kalorimerke menyene. Forskning på hvorvidt slik merking fører til mindre overspising er derimot usikker.

Forsker Meena Shah tror «treningsmerking» er lettere for folk å forstå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter