Nyheter

Tradisjonsbevissthet gir bibelske navn

Dagens navnemote er et speilbilde av trenden for 120 år siden.

Bibelnavnetrenden som har pågått det siste tiåret, dominerer fortsatt. De tre mest populære guttenavnene er Lukas/Lucas, Mathias/Mattias og Markus/Marcus. Nesten hver tjuende gutt fikk et av disse navnene, ifølge navnestatistikken for 2008.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen sier det er lite som tyder på at den bibelske navnetrenden springer ut av et sterkere forhold til den kristne tro. Forskeren sier at de navnene som er populære nå, har til felles at de også var spesielt populære fram til rundt 1880.

Navnetrenden nå ser ut til å være veldig sterkt påvirket av gamle, norske navnetradisjoner, sier Utne.

LES OGSÅ: Evanglister på navnetoppen

Trygt. I tillegg til bibelnavnene nevner han Emilie, Sofie, Thea, Emma, Maja, Andrea, Karoline, Mina, Julie og Sofie som favoritter blant jentene, mens Alexander, Kristoffer, Oskar, Teodor, Johannes og Ole er mye brukte guttenavn for tiden.

Folk henter fram noe de oppfatter som gammel tradisjon, noe trygt og godt, noe som oldeforeldrene eller tippoldeforeldrene het, uten at det nødvendigvis er oppkalling. Det handler om en veldig sterk tradisjonsbevissthet, og det gir seg utslag i at mange velger bibelske navn, sier Utne.

Tror du folk vet at dette er bibelske navn?

Nei. En kvinne jeg snakket med, kalte sønnen sin Filip. «Det er jo ikke bibelsk,» sa hun. Det er nok ikke så mange som tenker på at Filip er en apostel. Jeg tror heller ikke så mange vet at Hanna er et navn fra Det gamle testamentet. Og når det gjelder Maria, tror jeg de fleste tenker at det er et fint navn, heller enn jomfru Maria.

LES OGSÅ: Ni måneder og supertrendy

Bølger. Fra rundt 1880 og fram til midten av 1900-tallet, var det navn fra den norrøne sagalitteraturen, slik som Trygve, Ragnhild, Birger, Rolf og Einar, som dominerte i Norge. På 60- og 70-tallet kom en bølge av navn fra andre engelskspråklige områder, slik som Monika og Linda. Navn som Heidi og Anita dukket også opp på denne tiden, trolig fra Tyskland og områder enda lenger sør i Europa.

Fra slutten av 1990-tallet og utover på 2000-tallet, ser vi en trend der folk henter navn fra før sagabølgen.

Det blir sagt at navn går i hundreårsbølger?

Nja, jeg vil heller si 120-årsbølger. Men på samme måte som med all annen mote, så kommer aldri akkurat den samme moten tilbake, sier Utne.

Her kan du se hvike navn som er mest populære i hvert fylke og i noen av de største kommunene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter