Nyheter

‘Tør ikke holde fattigdomsløfte’

Kirkens Nødhjelp mener regjeringen bryter løftene om å investere deler av Oljefondet i fattige land.

Onsdag offentliggjorde Stortingets finanskomité innstillingen om forvaltningen av Oljefondet, Statens pensjonsfond utland (SPU). Der sier komiteens flertall at Oljefondet «ikke bør være et instrument for risikable investeringer i utviklede land», og at det er bedre å gjøre slike investeringer gjennom Norfund (Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland) eller lignende.

– Dette er et løftebrudd fra regjeringen, sier Wenche Fone, leder for utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

Hun viser til at regjeringen i sin regjeringserklæring sier at den vil: «... opprette et investeringsprogram innen SPU, med samme krav til andre investeringer i SPU, med formål å investere i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land og fremvoksende markeder».

– Det er temmelig paradoksalt at det er SV som går inn for å redde regjeringens eget løfte, sier Fone.

– Har snakket varmt før. Snorre Valen, medlem av finanskomiteen for SV, er enig i at regjeringen bryter løfter i denne saken.

– Det er få ting regjeringen har kommunisert så tydelig at den vil gjøre. Jeg satt i utenrikskomiteen i forrige periode, og det var ikke måte på hvor interessert Høyre og Fremskrittspartiet og andre var i å gjøre det. Det løftet de også som sitt alternativ til den tradisjonelle bistanden. Så jeg stusser over at de ikke går inn for dette, sier Valen.

Han fremmer i innstillingen et eget forslag om å sette av kapital fra Oljefondet til to prioriterte områder: En del med et utviklingsmandat som skal investere i infrastruktur og selskaper som kan bidra til bærekraftig vekst i utviklingsland, og en annen del som skal ha et miljø- og klimamandat.

– Jeg er overrasket over at jeg ikke fikk tilslutning fra flere der, og deler skuffelsen til Kirkens Nødhjelp, sier Valen.

KrF og Venstre har et forslag med lignende ordlyd, sammen med et konkret forslag om å bruke minst 10 milliarder kroner til investeringer i fattige land. Det mener Kirkens Nødhjelp er for puslete.

– Konsekvensene hvis man ikke går inn for økte investeringer i fattige land, er at både Norge og utviklingsland taper. Det er i fattige land at veksten kommer til å være i årene som kommer. Stortingets flertall er i utakt med fremtiden, sier Fone i Kirkens Nødhjelp.

Beholder Etikkrådet. Kirkens Nødhjelp synes det er positivt at finanskomiteen innstiller på å beholde Etikkrådet, selv om beslutningen om å trekke ut selskaper skal flyttes fra Finansdepartementet til Norges Bank.

– Denne vaktbikkjefunksjonen kommer bare til å bli mer viktig jo større Oljefondet blir. At komiteen krever åpenhet om etikkrådets tilrådinger, er også positivt, sier Fone.

Snorre Valen er kritisk til at Etikkrådet legges til Norges Bank.

– Det er synd at Arbeiderpartiet gikk med på å legge beslutningsmyndigheten på innstillinger fra Etikkrådet til Norges Bank. Jeg mener poenget må være at noen andre enn Norges Bank tar beslutningen om å trekke Oljefondet ut, slik at det ikke blir bukken som passer havresekken, sier Valen.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter