Nyheter

Tør ikke ansette funksjonshemmede

Tallet på funksjonshemmede som vil ut i jobb kryper oppover, men arbeidsgivere ser det som risikosport å ansette dem.

En gruppe på nesten 80.000 menn og kvinner sliter hardt med å skaffe seg jobb – selv om arbeidsmarkedet er godt i Norge.

– Det er ingen arbeidsgivere som våkner opp om morgenen, og tenker at i dag skal de ut og diskriminere folk. Men de ser på ansettelser som en risikosport, og da kan marginale forskjeller kan ha mye å si. Det tryggeste er å finne en som ligner på en selv, sier Even Bolstad. Han er daglig leder i HR Norge, en organisasjon som rådgir over 3.000 medlemmer fra privat og offentlig sektor i personalfaglige spørsmål.

Bolstad mener at bedrifter ikke nødvendigvis velger den objektivt sett best kvalifiserte kandidaten, man heller den som er tilstrekkelig kvalifisert og som arbeidsgiver er sikker på. Kandidater med en «usikkerhetsfaktor» knyttet til seg, slik som en funksjonshemning, faller ofte bort.

To hindringer. Zahra Etebarigoharrizi (43) er blind og innvandrer. Det er som å ha to store hinder i veien mot å få jobb, forteller hun.

– Siden 2010 har jeg søkt på fire-fem jobber i kommunen, og to-tre stillinger i Blindeforbundet. Jeg har fått avslag på alle, selv om jeg har vært godt kvalifisert. Om det skyldes at jeg er utlending eller at jeg er blind, er jeg ikke sikker på, sier den iranske damen.

Likevel har hun vært heldigere enn mange andre med handikapp. Hun har for tiden en 50 prosent stilling i attføringsbedriften Adaptor.

– De ga meg sjansen til tross for at jeg er blind og fra Iran. Det fungerer godt på jobben, både for meg og min arbeidsgiver. Det er et typisk eksempel på at man bare må få sjansen.

Selvstendig. I stillingen sin holder hun kurs og hjelper til med tilrettelegging og sosialisering for arbeidstakere med funksjonshemminger som jobber i Adaptor. Det eneste hjelpemiddelet hun har er et spesialprogram på pc-en sin og en skanner.

– Jeg trenger ikke noe mer dersom jeg får en annen jobb et annet sted, kanskje bare litt assistanse til å lese noen ting. Og så trenger jeg litt tid på å bli kjent i bygningen og i området.

43-åringen er godt skolert. Hun har en bachelor i psykologi fra Iran og mastergrad i spesialpedagogikk fra Universitetet i Oslo, og hun snakker godt norsk og flytende engelsk i tillegg til en del fransk, arabisk og esperanto. I Iran jobbet hun fem år i en FN-organisasjon og var med på å starte en frivillig organisasjon for blinde.

Sliter mer. Dette er en problemstilling vi er godt kjent med, sier Vigdis Endal, interessepolitisk rådgiver Norges Handikapforbund.

– En undersøkelse gjort av Blindeforbundet viste at det var mange arbeidsgivere som trodde at synshemmede ikke kunne bruke datamaskin. Her er det altså mye kunnskap som kan formidles. Mange som ikke har erfaring med funksjonshemmede arbeidstakere er ikke klar over alle mulighetene som finnes, slår hun fast.

Endal opplyser at det har vært en liten økning i antallet funksjonshemmede som vil ut i arbeid de siste to årene, og at gruppen samlet sliter hardt med å overbevise arbeidsgivere om at de kan jobbe. Hun legger de siste tallene på bordet:

• 42 prosent av funksjonshemmede i alderen 15-66 år var sysselsatt i 2. kvartal av 2011, mot 74 prosent i hele befolkningen.

• 78.000 arbeidsledige funksjonshemmede oppgav at de ønsket arbeid – og hele 22.000 av disse er under 30 år.

Mangler kunnskap. I Handikapforbundet peker de også på en fersk Fafo-rapport som slår fast at nedsatt funksjonsevne lett assosieres med redusert arbeidsevne. Endal mener noe av problemet er at det mangler mye informasjon om hva funksjonshemmede faktisk er i stand til.

Organisasjonen Unge funksjonshemmede (UF) driver for tiden et prosjekt med mål å hjelpe funksjonshemmet ungdom ut i sommerjobb. Ingvild Skogvold i Unge UF forteller at de i forkant hadde et er seminar med en rekke potensielle arbeidsgivere, som alle var positive til prosjektet. Nå har imidlertid flere falt fra.

– Det er var lite gjennomføringsvilje. Det er nok mange som tenker at det er opp til andre å ta dette ansvaret, men hvis alle tenker slik, kommer vi ingen vei, sier hun.

Skogvold opplever at det eksisterer utbredte fordommer mot funksjonshemmede:

– Gang på gang blir funksjonshemming likestilt med redusert arbeidsevne. Disse fordommene gjør at unge mennesker med masse å tilby ikke får muligheten til å bidra, sier Skogvold.

Derfor mener Even Bolstad i HR Norge at det er uhyre viktig at funksjonshemmede får foten innfor i arbeidslivet for å redusere arbeidsgiveres opplevelse av risiko.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter