Nyheter

Tok sitt liv som gamle

Nesten 850 nordmenn over 65 år tok sitt eget liv i tiåret 1999-2008. De var handlekraftige og viljesterke. Da sykdom og funksjonstap rammet, tok de sitt liv.

Av disse var 617 menn og 230 kvinner. Det viser tall Vårt Land har hentet inn fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lege Ildri Kjølseth har skaffet til veie ny kunnskap om eldre over 65 år som begår selvdrap. Hennes ferske doktorgrad avdekker at eldre som tar sitt eget liv har en rekke fellestrekk:

  • Gjennom livet fremsto de som viljesterke personer.
  • De var i uttalt grad handlingsorienterte.
  • De var avhengige av å ha kontroll selv.
  • Men sykdom og funksjonstap gjorde at de tapte evnen til å bestemme over eget liv. Dermed opplevde de livet som en byrde.

Livshistorier. Fellestrekkene har Ildri Kjølseth funnet ved å studere 23 selvmord, 19 menn og fire kvinner i alderen 65 til 90 år. Selvmordene ble undersøkt gjennom intervjuer med personer som kjente de avdøde godt, slektninger, fastleger og hjemmesykepleiere. Kjølseth fikk utfyllende informasjon om hvordan de eldre hadde vært som personer, hun fikk livshistoriene og innsikt om forhold i alderdommen deres.

Kjølseths studie forteller at de eldres forhold til helsevesenet var preget av mistro. De fryktet at de ville miste sin selvbestemmelse dersom de ble avhengige av hjelp, og de var ofte avvisende til bistand fra helsevesenet. Mot slutten av livet viste det seg at de heller ikke fikk hjelp slik de ønsket det.

Samfunnsutviklingen. Per Fugelli, professor i samfunnsmedisin, synes Kjølseths beskrivelse av personlighetstyper, idealer og verdier er interessante.

Han mener samfunnsutviklingen kan spille en rolle for hvordan eldre takler det å svekkes mentalt og fysisk.

– Hvis vi lar oss forføre av «høyere, sterkere, raskere-samfunnet» der alle må være vinnere, blir det også vanskeligere å bli gammel og vanskeligere å skulle dø, sier Fugelli.

– Dersom vi gjennom livet kan bli flinkere til å godta oss selv med ulike sider, for eksempel med både glede og tristhet, selvtro og selvtvil, vil det bli lettere.

Fugelli tror samtidig helsevesenet må forberede seg på å måtte møte eldre med større ydmykhet enn før.

LES OGSÅ: Færre tar sitt eget liv

– Ut av kommandomedisinen. – Mer og mer vil det møte mennesker som gjennom livet har vært vant til å ta styringen. Man må ut av den gamle, kommandomedisinske modellen og innstille seg på en helt annen demokratisk samhandling med den enkelte pasient, sier professoren.

Han påpeker at selvmord blant gamle rammer omgivelsene like hardt som selvmord i andre aldersgrupper.

– Det er de samme følgene for de nærmeste: En blanding av sinne, skuffelse og aggresjon som alltid er blandet med selvklandring: Var jeg en del av årsaken til selvmordet? Burde jeg ha gjort noe tidligere?

LES OGSÅ: – Likestilling fører til selvmord blant menn

Forebyggende. Overlege Ildri Kjølseth har håp om at kunnskapen hennes kan hjelpe i en forebyggende sammenheng.

– Den kan gjøre det lettere å fange opp og hjelpe eldre i selvmordsfare, sier Kjølseth som jobber ved Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region Øst (RVTS Øst).

Mer fra: Nyheter