Politikk

Tigger Sp om å snu

Venstre tror nasjonalt forbud kan bli stoppet.

For samme dag som Stortinget vedtok kommunal hjemmel til å forby tigging på offentlig sted og nasjonalt forbud neste år, ­avsløres splid i nøkkelpartiet Senterpartiet (Sp).

En isolert Høyre/Frp-regjering var helt avhengig av Sps støtte til tiggeforbud. Men selv fra Stortingets talerstol kom det i går fram at flere profilerte Sp-politikere stemmer for et forbud de faktisk er i mot. Hensynet til partiprogram går foran.

LES OGSÅ: 'Tiggerforbud er skammelig'

Til Vårt Land sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen:

– Nasjonalt forbud mot tigging er slett ikke avgjort. Vi ­reiser motstand i året som kommer. Det handler om et omfattende forbud mot absolutt alt som kan minne om å spørre om penger.

Intenst i salen. Endring i ­politiloven med hjemmel til tiggeforbud skapte en av vårens mer intense debatter i Stortinget. Venstre, SV og KrF mente det kommende tiggeforbudet i praksis vil gjøre det kriminelt å be om hjelp.

– Dette er en mørk dag for Stortinget, sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad tidlig i debatten.

LES OGSÅ: Oslo bruker millioner på å rydde etter tiggere

Og det tok ikke lang tid før Sps vansker med å gi Høyre/Frp støtte til forslaget ble demonstrert for åpen sal:

– Etter dette vedtaket blir det å sitte med en kopp foran seg ulovlig. Det er en svært vanskelig sak for meg å stemme for. Det utfordrer min sosiale samvittighet, sa Sp-veteranen Per Olaf Lundteigen.

LES OGSÅ: Frykter tiggeforbud kan gi lotteri-knekk

Sp-debatt. I går morges sa partikollega Kjersti Toppe til NRK at hun vil jobbe for å snu Sps program i saken. Partiets parlamentariske leder, ­Marit Arnstad, forsikrer likevel at partiets linje står fast:

– Vi har hatt vanskelige og krevende debatter innad i partiet. Men saken ble avgjort i 2013, da vi vedtok forbud i programmet. Men at det blir debatter internt om saken kan jeg ikke utelukke, sier Arnstad.

Hun opplyser til Vårt Land at hun selv stemte mot tiggeforbud på landsmøtet. Men spesielt i Venstre merker folk seg at Sp nå fremstår som tiggeforbudets svake ledd.

LES OGSÅ: Tiggeforbud kan stride mot ytringsfriheten

Uniformsmakt. Venstres Sveinung Rotevatn sa det handler om at regjeringen vil bruke statens tvangsmakt på folk som sitter stille på gaten med en kopp foran seg.

– Senterpartiet bruker nå sin vippemakt til å sende uniformer mot fattige mennesker, sa han.

Talere fra de to regjerings­partiene sa de ikke avviker mye fra det Ap sto for i fjor: Forslaget om å regulere i hvilke områder det kunne tigges – og i hvilke­ perioder på dagen.

Frp-talsmann Ulf Leirstein mente det ikke burde overraske noen at Høyre og Frp gjennomførte valgløfter. Ap-talskvinne Kari Henriksen syntes uansett de to regjeringspartiene drev på med noe som var «liksom-handlekraft».

LES OGSÅ: Tror tiggerne forsvinner med forbud

SV-kritikk. I tillegg til Venstre og KrF svinger nå SV seg opp som spiss kritiker av tiggeforbud. Talsmann Bård Vegar Solhjell sa han ikke begriper begrunnelsen om å stoppe tigging for å stoppe kriminelle bakmenn.

– Samtidig sier disse partiene ja til sexkjøp. Det er absurd.

SV gikk lengst i å beskylde regjeringen for at det er romfolk – og ikke tiggere generelt – de vil til pers. Justisminister Anders Anundsen reagerte sterkt da Solhjell sa det var snakk om å begrense «tilgang til riket».

Knallhard dom. SVs Snorre­ ­Serigstad Valen trakk frem igjen kritiske sitater som Frp-talsmann Ulf Leirstein i 2012 la ut på Facebook-siden sin, der han brukte ordet «sigøynere» om romfolk og ironiserte over at de kom med forrige regjerings «velsignelse».

Også Valen mente det handlet om å stenge romfolk ute.

– Historien vil straffe Høyre og Frp. Knallhardt, påsto Valen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk