Nyheter

Tigger slått ned – ingen reagerte

– Nordmenn griper ikke inn når de ser vold og trakassering av de svakeste, sier =Oslo-selger. Stortingspolitiker mener Norge er på vei til å bli et mer kynisk samfunn.

Torggata i Oslo sentrum, onsdag kveld denne uken: Åse Irene Rilås Williksen er på vei hjem fra jobb. Idet hun runder hjørnet ved Hennes & Mauritz ser hun en tigger bli sparket og ranet av tre ungdommer.

Ingen griper inn.

– Det var mange folk rundt dem da dette skjedde. Tre menn sto på bare og så på. Da jeg så hva som skjedde ropte jeg høyt, og da løp guttene av gårde ned mot Oslo S, sier Williksen.

Hun påpeker at hun ikke vil fremstå som noen helt. Men hun reagerer på hvor lite andre gjorde for å forhindre at mannen ble overfalt.

Feige nordmenn. Etter at guttene var borte gikk hun bort for å høre hvordan det gikk med mannen, som er i 40-årene, og fra østlands-området.

– Heldigvis gikk det bra med han fysisk. Men han følte at det lille han hadde av menneskeverd hadde blitt tråkket på, sier hun. Forholdet ble ikke anmeldt.

Williksens erfaring med passive Oslo-beboere får støtte fra en =Oslo-selger.

– Nordmenn er feige. Hvis de ser noe urettferdig tør de ikke blande seg inn, sier Ole André Bottegaard, som har solgt magasinet i fire år.

Han har kjennskap til tilfeller av trakkasering og vold mot tiggere og =Oslo-selgere. Han presiserer at vold og ran ofte skjer internt i det narkomane miljøet.

Bottegaard forteller også at hvorvidt man selger =Oslo eller ikke har betydning.

– Det er en annen aggresivitet mot de som tigger. Når jeg selger dette magasinet får jeg mange gode tilbakemeldinger, sier Bottegaard.

Hans medselger i = Oslo, Marit Sjo, forteller også om mer trakkasering før hun solgte magasinet.

– Da jeg tigget ble jeg trakkasert av folk på gaten, men jeg klarte å heve meg over det, sier hun.

Massiv respons. Vitnet til onsdagens voldshandling skrev samme kveld et innlegg på Facebook-siden til foreningen Narkomanes pårørende, hvor hun fortalte om det som hadde skjedd, og hvor passive andre var.

Hun forventet noen «likes» fra sine nærmeste, men i skrivende stund har innlegget fått 13.500 likes. 524 mennesker har også kommentert innlegget og mange har gitt støtte til Williksens reaksjon på fraværet av inngripen av andre.

Hun får også støtte fra André Oktay Dahl (H), nestleder i Justiskomiteen på Stortinget.

– Velstanden vår gjør at mange glemmer sitt personlige ansvar. Mange nordmenn betaler skatten sin og ser ut til å være fornøyd med det. Jeg føler vi er på vei til å bli et kaldere, mer kynisk samfunn, sier Høyre-politikeren.

– Ikke bare i storbyene. Oktay Dahl mener det er for enkelt å redusere dette til et storbyproblem.

– Slikt kan skje hvor som helst.

– Har Oslo blitt råere?

– Det organiserte kriminelle miljøet har blitt råere, men heldigvis er det ikke snakk om mange personer. Man må ta tak i dem tidlig, og oppfører de seg slik nå er det høy sannsynlighet for at de kan bli rekruttert til organiserte miljøer senere, sier han.

Spør hvordan det går. – Mange gråt i etterkant av 22. juli og det var mye snakk om en ny vår for omtanken for hverandre i fjor. Men dette har ikke vedvart. Mange griner når de ser en trist film, men lar det bli med det, sier Oktay Dahl.

Høyre-politikeren mener det handler om noe så enkelt som å spørre hvordan det går.

– Jeg har selv vært vitne til at folk går forbi noen som har tatt overdose eller som ligger på gata uten å høre hvordan det går. Man bør i det minste spørre hvordan personen har det. Man kan ikke tenke at dette bare er et offentlig ansvar.

Åse Irene R. Williksen er av en litt annen oppfatning.

– Dette skjer oftere i storbyene. Jeg er opprinnelig fra Vadsø, og bekjente derfra som leste innlegget mitt på Facebook mente slike hendelser nesten aldri forekommer der.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter