Nyheter

Ti ganger flere anmelder familievold

Men de som anmelder får ikke hjelpen de trenger, advarer psykolog.

I løpet av første halvår av 2006 mottok politiet 112 anmeldelser av familievold. I første halvår i år var antall anmeldelser steget til 1.320, ifølge magasinet Politiforum. Det er mer enn en ti ganger så mange. Det som tidligere var mørketall, får nå se dagens lys gjennom å bli politisaker, ifølge Einar Skarpeid, familievoldkoordinator i Agder politidistrikt.

Avviser mange. Alternativ til Vold (ATV) i Telemark har avvist rundt 100 barn og nesten like mange voksne som har søkt hjelp i forbindelse med familievold hittil i år. Kontoret har to ansatte terapeuter. Økningen i antall anmeldelser er både en god og dårlig nyhet, konstaterer psykolog Øivind Aschjem, leder ved ATV Telemark til Vårt Land.

– Det er en dårlig nyhet at så mange barn og kvinner sliter med familievold, men samtidig er det en god nyhet at det er så mye større åpenhet om det, sier han.

Han opplever at økt oppmerksomhet om familievold ikke gir mer ressurser til å hjelpe dem som trenger det.

– Vi som jobber ved førstelinjetjenesten opplever at familiers villighet til å dele sine problemer med hjelpere ikke fører til at de får mer hjelp, utdyper han.

«Bare redde». De fleste ATV Telemark måtte avvise i år, får ikke tilbud om hjelp noe annet sted. Alternativ til Vold er en stiftelse som tilbyr behandling for menn som utøver aggresjon og vold i familien, men også oppfølging for kvinner og barn.

– Barna er ikke syke nok til å bli tatt inn på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, fordi de må fylle kriteriene for en psykisk lidelse. Disse barna er «bare» redde, ensomme, lei seg og såret på grunn av det mor og far gjør. Går det lenge nok uten at de får hjelp, utvikler de psykiske lidelser som er langt vanskeligere å behandle enn om de hadde fått prate om det med én gang, sier Aschjem.

Mennene som kommer til samtaleterapi hos Aschjem forteller ofte at de selv var redde hjemme da de vokste opp.

– Vold mot barn går ut over hjerneutvikling, selvbilde og læring. Barna bærer det med seg inn i senere relasjoner, sier psykologen.

– Det meste som skjer av vold mot barn finner sted i løpet av de fire første leveårene. Når vi vet hvor sårbar barnehjernen er, skjønner vi hvor store skader det kan medføre, fortsetter han.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for i år å øke tilskuddet til ATV med 1,6 millioner kroner slik at det blir et tilbud 14 steder, mot åtte steder i dag. Det er også etablert seks såkalte barnehus rundt omkring i Norge fra 2007 til 2009. Barnehusene er utstyrt for dommeravhør, medisinsk undersøkelse og for samtale og terapi. Disse er et tilbud til barn og pårørende som møter rettsvesenet etter å ha blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep, og har vært et prestisjeprosjekt for justisminister Knut Storberget (Ap).

Flere politisaker. Politiet er blitt betydelig flinkere til å opprette sak og skrive rapport, ifølge Einar Skarpeid, familievoldkoordinator i Agder politidistrikt.

– Instanser som barnevern og familiekontor er også blitt mer bevisst muligheten for å involvere politiet i familievoldsaker, sier han til Politiforum.

Siden 2005 har Agder politidistrikt jobbet systematisk med å registrere og etterforske familievoldsaker. Fra første halvår i fjor til samme periode i år økte antall anmeldelser av familievold i distriktet fra 220 til 278.

Samtidig ser ikke Skarpeid bort fra at økningen i antall anmeldelser skyldes at volden øker mellom husets fire vegger.

– Jeg kan heller ikke utelukke at samfunnsutviklingen generelt, som større utfordringer innenfor rusproblematikk og psykiatri, er en medvirkende årsak til det økende omfanget, sier Skarpeid

Liten økning. Gerd Fleischer, daglig leder i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif), har ikke merket noen markant økning i anmeldelser av familievoldsaker. Seif tar imot unge som er utsatt for æresrelatert vold og tvangsekteskap, men også kvinner som opplever vold i nære relasjoner.

– Det kan hende at det er flere som anmelder, men vi har ikke sett den store økningen det her er snakk om, sier hun til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter