Nyheter

Terroren endrer det politiske Norge

En strøm av sympatistemmer for Arbeiderpartiet kan gi partiet makten i Oslo, Fredrikstad og Trondheim. Frp går mot et dårlig valg.

Det var blått politisk hav så langt øye kunne se i de største norske byene, men så traff terroren norsk jord. Det kan ha forandret det politiske norgeskartet ved høstens valg. De siste meningsmålingene viser en strøm av sympatistemmer til Arbeiderpartiet – og når valgkampen innledes i dag er Ap-makt innenfor rekkevidde i flere av de største norske byene.

Før terroren. Før 22. juli så det ut til å bli flertall for de borgerlige partiene i åtte av de ti største byene, mens det var jevnt løp i Fredrikstad og Trondheim. Nå kan situasjonen ha blitt snudd på hodet hvis sympatibølgen vedvarer.

I en meningsmåling Adresseavisen presenterer i dagens avis går Arbeiderpartiet frem med hele ti prosentpoeng til nærmere 43 prosent.

– De borgerlige skal gjøre en formidabel jobb om de skal klare å snu dette. Mye tyder på at Arbeiderpartiet vant valget i Trondheim 22. juli, sier politisk kommentator i Adresseavisen Siri Wahl Olsen.

I Fredrikstad er det i dag Fremskrittspartiet som har ordføreren, men ingenting tyder på at det fortsetter. Partiet går kraftig tilbake og risikerer å bli halvert om dagens situasjon vedvarer. Arbeiderpartiet fikk på den siste målingen før 22. juli hele 37 prosents oppslutning. En ytterligere fremgang kan gjøre det vanskelig å stoppet partiets ordførerkandidat.

– Stemningen i byen tyder på at Aps Jon-Ivar Nygård blir ny ordfører, sier Tomm Penz Pedersen, administrerende redaktør i lokavisen Demokraten.

Frem 12,9 prosent. I en meningsmåling i Nordlys denne uken går Ap frem med hele 12,9 prosentpoeng. Det gjør at det som lenge så ut som en klar borgerlig maktovertakelse, ikke lenger er så sikker.

– Men det ligger enda an til borgerlig flertall i Tromsø, sier sjefredaktør i Nordlys Anders Opdahl.

For tross den kraftige fremgangen ligger partiet fem prosentpoeng bak valgresultatet i 2007.

Også i Oslo lå det an til at dagens byråd bestående av Høyre og Frp skulle få fortsette med makten, men et oppsving til Arbeiderpartiet på mellom fem og ti prosent kan snu opp ned på alt. Det store spørsmålet blir hvem partiet tar velgere fra. Kapres velgerne fra SV hjelper det lite.

Sterkt Høyre. Men i noen kommuner er trolig det borgerlige forspranget for stort. Dette gjelder spesielt Bærum, Drammen og Bergen – hvor Høyre på siste måling før 22. juli hadde en oppslutning på henholdsvis 59, 48 og 42 prosent.

I en meningsmåling som blir presentert i Bergensavisen i dag går Ap bare frem med fire prosentpoeng til 25,9, mens Høyre holder posisjonen som byens klart største parti med 36,9 prosent.

– På spørsmål om terroraksjonen påvirker valget i Bergen er mitt svar nei. Velgerne i Bergen viser helt klart at de forstår at dette valget handler om lokale spørsmål, sier politisk journalist Geir Kvile.

Han tror dagens koalisjon bestående av Høyre, Frp og KrF vil beholde makten.

– Dette ser ut til å bli plankekjøring for dagens koalisjon, men Frp vil sannsynligvis bli svakere. Det kan skape utfordringer i forhold til kjøttvekten, sier Kvile.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter