Nyheter

Tar selvkritikk om Aps kristenprofil

Raymond Johansen mener Aps tone har vært for bastant i flere betente verdisaker. Nå varsler han endring.

– I valgkampen greide høyresiden til dels å ta «eierskap» til Gud. Vi nådde ikke den kristne grasrota så godt som vi burde, erkjenner partisekretæren i Arbeiderpartiet.

For første gang tar en Ap-topp klar og tydelig selvkritikk om måten Ap oppleves på blant brede felt av kristne velgere. Partiets tale om abort og bioteknologi kan blant annet ha skapt sperrer.

– Vi vil ikke at samarbeidet vårt med kristne bevegelser skal være en flopp. Vi vil nemlig være et tydelig alternativ for kristne på venstresiden, sier Johansen.

BLI MED I DEBATTEN: Les Raymond Johansens debattinnlegg og si din mening her

Ønsker stilskifte. Partisekretæren har gjort opp status etter et valg der Ap møtte en «overraskende intens» mobilisering fra politisk konservative kristne. Han vil forhindre at de får ytterligere eierskap til kristen verdidebatt. Derfor varsler han stilendringer hos Ap.

I ukene etter valget har Aps partisekretær analysert hvilke grep som virket og hvilke som glapp i kampen om makten i høst. Også blant verdiorienterte og kristne.

Han talte om utfordringen til landsmøtet i organisasjonen Kristne Arbeidere nylig. Vårt Land har fått tilgang til manuset – og fått Johansen til å utdype.

– Vi må formulere oss med mer varsomhet når vi snakker om vanskelige spørsmål. Alt for ofte oppfattes vi som for bastant i saker hvor det faktisk er gode grunner til å ha tvil. Bioteknologi er et høyaktuelt eksempel på det, sier han selvkritisk.

– Du erkjenner at dette har vært en sperre?

– Ja, det tror jeg.

Det gjelder også Ap i abortsaken, et krevende område uten noe enkelt svar:

– Men det jeg er helt sikker på, er at dette spørsmålet skaper unødvendig splid, sier han.

For Johansen mener saken ikke handler om «for eller mot abort», men for eller mot «abortloven».

LES OGSÅ: Ap-topp: Kristenledere er for tafatte om solidaritet

Abort-spliden. Ingen regjeringer har nemlig tatt grep for å reversere dagens lov. Alle vil ha så få aborter som mulig. Og ikke noen regjering har levert et realistisk alternativ til gjeldende lov.

Johansen mener ingen er tjent med kunstig uenighet på området.

– Noe av ansvaret for dette må vi ta sjøl ved å tenke på hvordan vi har brukt, og til dels bruker, begrepene. Men våre politiske motstandere burde også gå i seg sjøl. Det framstilles ofte som at Arbeiderpartiet vil at det skal tas så mange aborter som mulig, at vi er «for abort», sier Johansen.

Fingerspisser. Men i sum er han selvkritisk: Ap har i slike og noen andre saker ikke hatt god nok fingerspissfølelse og ikke vært flinke nok til å møte folks tvil.

På ett felt føler han likevel at Ap får urettmessig mye hardkjør.

– Påstanden om at Ap er for et slags sorteringssamfunn er en helt vanvittig påstand som jeg nesten blir litt dårlig av. I hele vår historie har vi kjempet for like muligheter for alle. Da ville det være merkelig om vi samtidig skulle ønske at mennesker ble sortert bort.

Han vil bli trodd på partiets store ønske om å inkludere, gi alle muligheter i velferdssamfunnet og ta i bruk ny teknikk som kan hjelpe flest mulig.

– Men vi må bli enda flinkere til å synliggjøre sammenhengen mellom vår samfunnsmodell og den bibelske tankegangen om å ta vare på hverandre.

Ap som antikrist. I oppsummeringen av valgkampen bruker Raymond Johansen mye kraft på angrepene fra konservative kristne. Han fremhever oppslagene om predikanten Rune Edvardsens støtte til Ap – og reaksjonene fra TV-predikant Jan Hanvold om at partiet er «antikristelig».

– Enkelte fra ytre høyre bruker Gud og Jesus mot oss. Denne sterke antipatien skremmer meg. Jeg har ikke noe mål om å overtale Hanvold, men Ap må være til stede i disse debattene og imøtegå argumentene.

Eierskap. Johansen mener at høyresiden foran høstens valg «til dels tok eierskapet til Gud», samt begreper som frihet og rettferdighet. Ikke bare yttergruppene, men også de fire borgerlige partiene klarte å fremstå som mer trosvennlige og kristent moralske enn Ap:

– Dette bildet har ikke grunnlag i virkeligheten, men baserer seg på mytene om at vi driver «avkristning», mener Johansen.

Ap-sekretæren vil arrestere de borgerliges kristenprofil på innhold. Han nevner KrF spesielt. Partiet bruker kontantstøtte som symbol på «kristen familiepolitikk», selv om den er uten teologisk begrunnelse.

Kristenmonopol. – Er det typisk nestekjærlig fra statens side å betale foreldre for å la være å sende barn i barnehage? Eller er mer bruk av korttidsansatte i arbeidslivet og søndagsåpne butikker bra? Slikt er egentlig «anti-familiepolitikk», mener Ap-sekretæren.

Han fastslår at ingen partier bør ha monopol for å være parti for kristne. Men ingen bør heller bidra til rykter om at det er ukristelig på stemme på det ene eller det andre.

– Ap vil jobbe langsiktig med å avlive mytene som lage som oss. Det kan vi bare klare gjennom god dialog med kristne ledere og organisasjoner, sier Raymond Johansen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter