Nyheter

Tar oppgjør med klimamoralisme

Statsminister Jens Stoltenberg mener folk ikke skal ha dårlig klimasamvittighet for å fly til Syden.

– Jeg vil ikke moralisere. Folk kan ikke ha dårlig samvittighet fordi de reiser på ferie til Spania, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en ny bok.

I stedet mener han politikerne må ta det største ansvaret for å bremse klimautslippene. Det er vel og bra at folk sykler til jobben og sparer på strømmen, men det er de store tiltakene: avgifter og lovgivning, som kan redde jorden fra global overopphetning, mener statsministeren.

LES OGSÅ: Kineserne fikk viljen sin i København'

Mektig klimamann. Forfatter og journalist i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim, har intervjuet Stoltenberg i boken Klimaparadokset om klimaendringene som truer verden. Alstadheim mener det finnes flere klimaparadokser:

* Verdens toppledere er fullt klar over klimakrisen, men klarer ikke gjøre noe med det.

* Stoltenberg er et klimaparadoks i seg selv: Han støtter oljeindustrien og kjemper mot klimaendringer.

Forfatteren har fulgt statsministeren på bakrommet under de internasjonale klimaforhandlingene og kommet tett på hva Norges mektigste mann tenker om klimakrisen.

LES OGSÅ: Salget av klimakvoter halvert

– Fortsatt leve gode liv. I boken snakker Stoltenberg om at det finnes dem som argumenterer som om klimapolitikken ikke virker hvis den ikke innebærer at folk fryser mer og reiser mindre, altså en klimapolitikk som krever at folket får svi. Men det er jo ikke graden av smerte som avgjør hvor godt et klimatiltak er. Det er hvor store utslippskutt det faktisk blir, påpeker statsministeren. Han mener vi kommer til å merke omstillinger, og at vi ikke kan fortsette som i dag.

– Men vi kan fortsatt leve gode liv, vi kan fortsatt bo i varme hus, men de skal være mer energieffektive og gi mindre energitap, sier han.

LES OGSÅ: 17 avganger ikke nok for Stoltenberg

«Veldig alvorlig». Statsministeren mener folk flest har ansvar for å tenke gjennom hvordan de kan bidra til å redusere utslipp. Han sier det er veldig bra hvis folk kan sykle mer og reise mer kollektivt. Stoltenberg trekker frem «summen av mange små og store tiltak» som løsningen på klimakrisen. Likevel er det er de store strukturelle endringene som vil gi de største bidragene, og de er det først og fremst politikerne som må arbeide frem. Overfor Vårt Land utdyper han:

Men hva når politikerne mislykkes?

– Jeg mener vi i Norge har gjennomført omfattende klimatiltak og vil gjøre mer av det

– Men klimakonferansen i København ble en real nedtur?

– Ja, København var en stor skuffelse. Samtidig er det viktig at vi ikke gjør nederlaget større enn det var. Det ble tross alt for første gang enighet at vi skal forsøke å unngå mer en to graders oppvarming av jordkloden. Det ble også enighet om betydelige økonomiske overføringer til u-landene, 100 milliarder dollar, og mange land har forpliktet seg til tallfestede utslippsreduksjoner under København-avtalen. Det er ikke så sterkt som vi ønsket, men det er noe, sier han til Vårt Land.

Les hele saken i dagens papirutgave av Vårt Land. Du kan kjøpe PDF-versjonen her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter