Nyheter

Tar hjerneviagra før eksamen

To av hundre norske studenter sier de har dopet seg for å prestere bedre på eksamen.

Etikk-komité etterlyser norsk debatt rundt det internasjonale fenomenet.

En undersøkelse nylig foretatt av Sentio på vegne av studentavisa Universitas og Norsk Studentorganisasjon blant tusen norske studenter, oppgir litt under 2,5 prosent at de har tatt enten reseptbelagte eller illegale midler for å prestere bedre på eksamen.

I en annen undersøkelse fra i fjor, utført blant 600 norske medisinstudenter, oppga en drøy prosent at de hadde brukt hjernedoping. Andelen som kjente til medstudenters bruk av prestasjonsfremmende medikamenter, var imidlertid høyere. Blant medisinstudenter i utlandet, visste hver femte om slik bruk i sin bekjentskapskrets.

Ritalin. Undersøkelser blant studenter ved amerikanske eliteuniversiteter tyder på at opp mot hver femte student har brukt reseptbelagte midler som ADHD-medisinen Ritalin og narkolepsimiddelet Modiodal for å øke konsentrasjonsevnen i en stressende studiehverdag. Også fra andre land, for eksempel England, bruker studenter konsentrasjonsfremmende medikamenter, særlig på prestisjestudier som medisin og juss.

Tier hos legen? Overlege ved studenthelsetjenesten ved Universitetet i Oslo, Marit Eskeland, sier det er vanskelig å skaffe seg oversikt over utbredelsen.

– Dette er et fenomen vi er kjent med, men som vi i liten grad fanger opp, sier Eskeland.

– Vi er sikkert for dårlige til å spørre, men jeg tror ikke nødvendigvis studentene ville sagt det som det var, supplerer legen og trekker en parallell til alkoholbruk: Problemer knyttet til drikking kommer sjelden opp i studenthelsetjenestens konsultasjoner, selv om forskning viser at forbruket blant mange studenter er problematisk høyt.

– Forbausende lite debatt. Sekretariatsleder i Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og tekologi (NENT), Matthias Kaiser, sier organet for tre år siden tok fenomenet opp til drøfting. I fjor arrangerte NENT sammen med Teknologirådet en egen konferanse der internasjonale eksperter var invitert.

– Vi så at det var en økende industri rundt slike medikamenter, og flere ungdommer som var opptatt av det, begrunner Kaiser.

– Vi håpet andre ville ta ballen, men det har vært forbausende lite debatt.

Kaiser tror det fortsatt er grunn til å ha oppmerksomhet rettet mot fenomenet.

– Vi ser generelt at utenlandske trender etter en tid får fotfeste også i Norge, sier han.

Kaffe og nattevåk. Men ved studentforeningen ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, har leder Christine Ødegaard Steen fanget opp noen slik bruk. Det har heller ikke Sine Astad, leder i studentforeningen ved Handelshøyskolen BI.

– Den sterkeste medisinen jeg ser brukt er mye kaffe og lange netter, sier lederen som tar avstand fra piller som metode.

– Det er det å lese jevnt og trutt og å følge med i timen som skal til for å få gode karakterer, sier Astad.

Leder i Rådet for legeetikk, Trond Markestad, sier rådet er meget skeptisk til å peppe opp hjernen med medikamenter.

– Legemidler skal brukes på medisinsk grunnlag, sier Markestad, som ikke bare peker på ukjente bivirkninger av ureglementert bruk:

Hørt historier. – Vi kan ikke som samfunn stå for at studier eller yrkesliv skal legges opp på en måte som gjør oss avhengige av å bruke medikamenter.

Leder Anne Karine Nymoen i Norsk Studentorgansiasjon, sier det var ønske om å få vite mer om den konkrete utbredelsen som lå bak høstens undersøkelse.

– Alle har hørt historier om dette, også fra Norge, men vi vet ikke hva slags hold det har vært i dem, sier studentlederen.

Nymoen mener det er viktig å fange opp studenter som mener de må bruke kunstige stimuli for å stå på eksamen. Overfor Universitas ber hun staten ta ansvar for å kartlegge både studenters rusbruk generelt og hjernedoping spesielt.

– Kan dette være noe norske studenter må godta for å kunne hevde seg internasjonalt?

– Jeg synes ikke det. Må man bruke medisiner for å hevde seg, er det noe galt med systemet, sier Nymoen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter