Nyheter

Sykepleiestudenter stryker stort i livsviktig medisinregning

Enkelte sykepleiere trenger opptil ti forsøk på å bestå eksamen i legemiddelutregning. – Ti forsøk får man ikke ute i praksis, sier sykepleiertopp.

En forskjell dosering på 0,1 og 0,01 kan i medikamentutregning bety en forskjell på liv og død.

Norske sykepleiere sliter kraftig med å regne riktig når de skal bestemme riktig medikamentdosering.

• Enkelte studenter ved Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA) trenger opptil ti forsøk på å bestå eksamen i legemiddelutregning, sier seksjonssjef Claudia Talgo ved HiOA.

• Gjennomsnittet var nesten 40 prosent stryk i 2012 for dette emnet ved de 15 høgskolene og universitetene som hadde tall tilgjengelige for 2012.

Dette viser utregninger Vårt Land har gjort med utgangspunkt i tall fra Databasen for høyere utdanning (DBH).

TEST DEG SELV: Prøv spørsmålene som sykepleierstudentene ikke klarer her og her (PDF, fasit i bunnen av oppgavene).

– Dette skaper utrygghet hos pasientene, særlig når legemiddelfeil er en av de vanligste feilene som gjøres ved norske sykehus, sier helsepolitisk talsmann i Høyre, Bent Høie.

VÅRT LAND MENER: Kvaliteten på sykepleierutdanningen må bli bedre

Store forskjeller. I går skrev Vårt Land om store forskjeller mellom forskjellige sykepleierutdanninger. Forskjellene er også svært store mellom eksamensresultater i medikamentregning:

Høyskolen Diakonova har høyest strykprosent med 58 prosent. Universitetet i Agder, campus Kristiansand hadde 23 prosent stryk.

I tillegg har i 2012 opp mot 60 studenter ved HiOA og Lovisenberg Diakonale Høyskole fått beskjed om at de ikke får fortsette studiene før de har bestått medikamenteksamenen.

Den beskjeden har de fått fordi de allerede har strøket tre ganger.

Man må ha rett på alle spørsmål for å stå på eksamenen ved alle læresteder.

– Noe kan forklares med at studentene er nervøse, men det er oppsiktsvekkende at såpass mange stryker på noe så grunnleggende. Man skal ikke trenge ti forsøk på en slik test, sier leder i Norsk sykepleierforbund (NSF)studentlag, Kine Bentzen.

Hun mener det er skummelt at studenter slippes gjennom med så mange forsøk.

«Shopper» eksamener. Bentzen i NSF sier at enkelte studenter tar medikamenteksamenen ved andre utdanningsinstitusjoner hvis de har strøket de tre gangene de kan stryke ved sin studieinstitusjon.

– Enkelte skoler lar studentene ta denne testen ved andre høyskoler og universiteter uten at det teller som gjeldende forsøk på moderinstitusjonen. Dette bør det gjøres slutt på, sier Bentzen, og legger til:

– Tar du høyere utdanning så skal du kunne tilegne deg den kunnskapen i løpet av tre forsøk. Kanskje bør enkelte vurdere om sykepleien er den riktige veien å gå, sier hun.

Bentzen mener en maksterskel for antall forsøk vil gjøre at sykepleierstudentene skjerper seg.

– Med færre forsøk vil det settes et større press på studentene og dermed vil testen ligne mer på hverdagen som sykepleier hvor man ikke har så mange forsøk, sier hun. Hun påpeker at også utdanningsinstitusjonene har ansvar for å følge opp de svakeste studentene bedre.

HiOA er en av verstingene med 56 prosent stryk på medikamenteksamen. De følger nå opp Bentzens ønske om færre forsøk.

– Vi tror at færre forsøk vil gjøre at studentene prioriterer første forsøk høyere, sier Dag Karterud, leder ved institutt for sykepleie ved HiOA.

«Svært alvorlig». – Det er svært alvorlig at strykprosenten er så høy, sier forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By. Hun sier samtidig at alle sykepleiere som er i arbeidslivet har bestått medikamenteksamenen.

Mangeårig sykepleier Margrete Thorsgard ved Høyskolen Diakonova påpeker at også rutinerte sykepleiere gjør tabber.

– Det blir feil å kun snakke om nyutdannede. Feil skjer ofte fordi sykepleiere blir for rutinerte og ikke kontrollerer seg selv og hverandre i tilstrekkelig grad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter