Nyheter

Sykehjemspasienter får ikke nok mat

Pasienter på sykehjem i Oslo får ikke næringen de trenger. Tiden mellom kveldsmat og frokost er i snitt hele 15 timer.

Opplysningene kommer fram i en forskningsartikkel som Klassekampen gjengir. Artikkelen som tar for seg ernæring og helse hos 339 sykehjemspasienter ved 19 kommunale sykehjem i Oslo, viser blant annet at 20 prosent av pasientene er undervektige. 36 prosent av pasientene står i fare for å bli feilernært, og over 95 prosent er uten mat i en lengre periode fra kveldsmat til frokost enn de offentlige retningslinjene tilsier, skriver avisen.

Trenger fagfolk. – Vi burde ha egne fagpersoner for ernæring som har sykehjem som område. Ikke bare i administrasjonen, men folk som kan jobbe praktisk med dette fra dag til dag, mener professor Per Ole Iversen ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har sammen med to tidligere studenter laget forskningsartikkelen.

Små måltider. – Hadde pasientene klart å spise alt de fikk servert, hadde de kanskje klart å få i seg nok næring. Men det er det mange som ikke klarer, sier doktorgradsstipendiat Helene Dahl Eide, som har bidratt med forskningsfunn til artikkelen. Hun mener det ville vært gunstig for pasientene å få servert flere små måltider, spredt utover en større del av dagen.

Lite fleksibelt. Eide mener problemet er sammensatt av at fleksibiliteten ved sykehjemmene er lav og nattfasten lang. I snitt spiser ikke pasientene noe på 15 timer fra de legger seg til de står opp.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, mener problemstillingen gjelder hele landet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter