En ny rapport tar til orde for å øke kunnskapen om pleie av døende blant helse- og omsorgsarbeidere i Kommune-Norge, og å styrke samarbeidet om pleie av døende mellom hjelpeinstanser som fastlege, hjemmetjeneste og sykehus.
Rapporten er bestilt av kommunesektorens interesseorganisasjon KS på bakgrunn av den såkalte samhandlingsreformen, som gir kommunene økt ansvar for pasienter som er for friske til å være på sykehus. I bakgrunnen spøker statistikken som viser at Norge har det høyeste antallet dødsfall på institusjon i hele Skandinavia.
Behov for skreddersøm. I en studie av seks kommuner er de siste dagene til godt over hundre døende mennesker kartlagt. Den ene halvparten av kommunene hadde en relativt høy andel hjemmedød (over 20 prosent av dødsfallene), den andre halvdelen hadde en relativt lav andel hjemmedød (mindre enn ti prosent).
For personene i undersøkelsen som døde mens de var i omsorgen til en hjemmetjeneste, døde godt over halvparten hjemme. Forskernes hovedinntrykk var at få livsavskjeder lignet på hverandre og at oppfølgingen av hver enkelt pasient krevde stor grad av spesialtilpasning og samarbeid mellom pasienter og pårørende, de kommunale tjenestene og spesialisthelsetjenesten på sykehusene.
Fornøyde ansatte. Det er de ansatte i kommunene med høy andel hjemmedød som er mest fornøyd med samarbeidet med fastlege, pasient og pårørende. Disse kommunene er også opptatt av at flest mulig av de ansatte i hjemmetjenestene skal ha opplæring i hvordan de kan følge opp pasienter i livets sluttfase.
Funnene viser også at de kommunene som bevisst har satset på å la gamle dø hjemme, er de samme kommunene som aktivt har satset på å pleie gamle hjemme framfor på institusjon.
Forskerne mener alt ligger til rette for at gamle og syke i Norge kan få en god død i eget hjem, og at dette må være intensjonen når kommuner gjennom samhandlingsreformen får økt ansvar for og økte midler til pleie av syke eldre. Men da må den generelle kompetansen blant de ansatte heves. Det er også viktig at ansatte som har fått slik opplæring, deler kunnskapen med kolleger.
Der pasienten er. – En kan med fordel satse på å styrke kompetansen til de ansatte både i sykehjem og i hjemmetjenesten ut fra en filosofi om at den palliative (lindrende journ.anm.) sengen er der pasienten befinner seg til enhver tid, heter det i rapporten.