Nyheter

Svømmer i burkini

Ingen har oversikt over hvor mange som får tilpasset svømmeundervisningen til religiøse hensyn. I Oslo-skolene spriker løsningene.

Verken Utdanningsdirektoratet nasjonalt, eller Utdanningsetaten i Oslo har oversikt: Hva gjør skolene når religion kommer i veien for felles svømmeundervisning for gutter og jenter?

I Oslo-skolen spriker løsningene.

LES OGSÅ: Religionsskiller i bassenget

Møllergata

– Hos oss svømmer gutter og jenter sammen. Men noen få foresatte ønsker at deres døtre skal slippe å blottlegge seg foran gutter. Da bruker de en badedrakt som dekker det de ønsker å dekke etter deres religiøse overbevisning, sier rektor ved Møllergata barneskole, Alf Thomas Ringdal.

Syv av ti elever ved skolen har «en annen språk- og kulturbakgrunn enn norsk», opplyses det på skolens hjemmesider.

Hvordan fungerer løsningen med badedraktene?

– Det lar dem i hvert fall ha svømmeundervisning. Jeg husker vi diskuterte det praktiske ved slike badedrakter. Det må være syntetiske stoffer, slik de bruker i våtdrakter, og ikke noe selvlaget bomull eller annet stoff som tynges i vann.

Rektor Ringdal vet at flere Oslo-skoler enn Møllergata har elever som bruker slike antrekk.

– Det er mange hensyn å ta i denne saken. For eksempel hvorvidt man skal vurdere om barnet selv får mulighet til å velge. Og religion er alltid vanskelig.

LES OGSÅ: Jo flere religioner, desto mer bråk

Ammerud

Inntil for fem år siden hadde Møllergata kjønnsdelt svømmeundervisning som fast ordning. Ordningen tok slutt mens Eva Kjøge var rektor. Den begynte av rent praktiske garderobehensyn, opplyser hun i dag.

– Undervisningen skal ikke være kjønnsdelt over tid, sier hun, med henvisning til opplæringsloven.

I dag er Kjøge rektor ved Ammerud barneskole.

– Hos oss er ikke dette et tema. Én familie ville ikke ha svømmeundervisning for barnet sitt. De gjør dette i privat regi og fremviser dokumentasjon.

At foresatte eller elever ikke ønsker at gutter og jenter skal svømme sammen, var et større spørsmål for ti-tyve år siden, mener Kjøge.

– Flesteparten av elevene våre er født i Norge. Det er en større problemstilling med elever som nettopp har kommet til landet. Skolene har fått mer erfaring. God informasjon til foresatte løser mye, sier rektoren.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Jordal

Ved Jordal skole holder de seg derimot til kjønnsdelt svømmeundervisning i de tilfellene det er nødvendig, opplyser assisterende rektor, Kjetil Stene.

– Det er av respekt for religiøse overbevisninger om tildekning, og fordi det er viktig at elevene når læreplanmålene og får svømmeundervisning. De fleste har jo svømming i blandede grupper.

Stene synes det fungerer fint i de svært få tilfellene det er aktuelt.

– Som regel tas det mellom lærer og elev. Jeg får vite om det, fordi det behøves litt ekstra bemanning.

Han vet at svømming er viktig. Livsviktig.

– Vi hadde en elev som gikk ut av tiende klasse, som omkom i Tøyenbadet en sommer. Han kunne ikke svømme.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter