Nyheter

Svindles av katalog-haier

Menighetskontorer får feite regninger for noe de ikke har bestilt.

Kirkevergevikarer lures i stry av katalogsvindlere om sommeren. For skyhøy betaling oppføres menigheter på unyttige nettsider.

Selgere som tilbyr oppføringer i nettkataloger, ringer kirkekontoret og ber den som tar telefonen bekrefte adresse og telefonnummer. Fordi de har det travelt, ber de om en bekreftelse på e-post mens de holder linjen.

Det de ikke opplyser om, er at bekreftelsen samtidig er en bestilling av en vare. Varen er oppføring på en nettside. Et nettsted som gjerne er til forveksling likt gratistjenester som Statens kartverk eller Gule Sider. Og vips, så kommer en faktura på 5.000 kroner – på noe som egentlig ikke er bestilt.

Omtrent slik går katalogsvindlerne frem.

– Vær oppmerksomme! Etter en rekke henvendelser i sommer, går nå Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) ut med en advarsel.

– Vi oppfordrer medlemmene til å være ekstra oppmerksomme, sier advokat i KA, Ingrid B. Tenfjord.

At de prøver seg om sommeren er ingen tilfeldighet, tror KA. Kontorene har færre folk på jobb, den som tar telefonen kan være vikar og rutinene rundt kontrollering av bestillinger har kanskje ikke nødvendig oppmerksomhet.

– Når noen har det veldig travelt når de ringer, er det grunn til å være på vakt, sier Tenfjord.

Er det en kamuflert bestilling, bør forholdet politianmeldes umiddelbart. Fremgangsmåten er i strid med markedsføringsloven og avtaleloven, mener KA.

– Dersom man undertegner på et skjema som viser seg å være en bestilling på annonser eller katalogoppføring, så ikke betal, oppfordrer Tenfjord.

Det finnes et vell av nettsteder der virksomheter kan være oppført mot betaling, og KA sier det er opp til hver enkelt organisasjon om de skal være til stede.

– Men vår oppfatning er at våre medlemmer ikke har behov for å være oppført i slike nettkataloger.

Ble lurt. Blant dem som er forsøkt lurt i sommer, er kirkeverge i Evje og Hornnes kommune, Sjur Høgetveit.

– Jeg ble oppringt av Det norske kartselskap som opplyste at vi lå inne med en bestilling om oppføring på atlas.no. Jeg fikk beskjed om at det kostet 4.500 kroner, og at det bare var å klikke ok i e-posten, forteller Høgetveit.

– Jeg svarte at jeg ikke kunne se at vi var kunde. Siden har jeg ikke hørt noe.

Hver sommer blir han kontaktet av selgere som tilbyr oppføringer på ulike nettsteder.

– De gir en forståelse av at dette er et sted alle offentlige virksomheter er til stede. Men prisen er dyr sammenlignet med hva du får, opp mot 5.000 kroner.

Høgetveit er blitt lurt én gang tidligere, og sier at dersom han ikke var konstant på vakt kunne fellesrådet vært påført utgifter på opp mot 20.000 kroner i året.

– Det er store summer for oss, og penger vi trenger til for eksempel ungdomsarbeid.

Har ryddet opp. Bjørkelangen kirkelige fellesråd er blant dem som ligger inne på atlas.no.

– Vi betalte fakturaen i fjor, men nå har vi sagt opp avtalen, sier kirkeverge Sverre Lauten.

Han forteller at fellesrådet nettopp har ryddet opp i hvilke nettsteder de skal være til stede. Nå står de tilbake med fire.

– I en travel hverdag er det lett å si ja. Man vil jo være tilgjengelig for folk, sier han.

– Avansert modul. Det norske kartselskap, som KA nevner spesielt på sine nettsider, stiller seg uforstående til at de blir nevnt i sammenheng med katalogsvindlere.

– Vi driver ikke innen katalogbransjen, men leverer skreddersydde løsninger for virksomheter som ønsker å ha et kart med kjørebeskrivelse på sine hjemmesider, opplyser daglig leder Jens-Hartvik Quanvik.

Han sier at tjenesten betyr at kunden får tilgang på en avansert modul, som tilbyr besøkende som er innom nettsiden alt fra værtjeneste, veibeskrivelse og trafikkmeldinger fra P4.

Han påpeker at flere av KAs medlemmer har kjøpt tjenesten, og sier at de hele tiden jobber for å videreutvikle den.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter