Nyheter

Streng asylpolitikk gir flere kirkeasylanter

Etter en periode med svært få kirkeasylanter i Norge ser det nå ut til at trenden er i ferd med å snu igjen.

I det siste har vi fått flere henvendelser om kirkeasyl. Hva som er årsaken til dette, vet vi ikke. Det kan ha med en innstramming av asylpolitikken å gjøre, sier rådgiver i Felleskirkelig råd, Sven Thore Kloster, til NTB

Noen samlet oversikt over kirkeasylanter i Norge finnes ikke, men en gjennomgang NTB har gjort tyder på at det nå sitter minst 13 personer i kirkeasyl i Norge. Det er to i Døvekirken i Oslo, to i Holmlia kirke, to i Fjellhamar kirke i Lørenskog, én i Nesodden menighetshus, to i pinsemenigheten Salem i Stokmarknes og to i Trondheim.

I tillegg kommer Fkade Thaye og hans ni år gamle sønn Simon som har gått i kirkeasyl i Florø.

LES OGSÅ: Far og ni år gammel sønn går i kirkeasyl

Ingen løsning. På 90-tallet oppholdt det seg på det meste mye over hundre personer i kirkeasyl samtidig. Så ble dette tallet kraftig redusert, muligens fordi det ble opprettet en ankeinstans. Sett fra kirkens ståsted er det også en erkjennelse av at kirkeasyl ikke er noen god løsning for asylanten. Det er en desperat handling og en tenkepause, men erfaringen fra 90-tallet tilsier at et opphold i kirkeasyl ikke gir større mulighet for opphold i landet, sier Kloster.

Kirken har gitt råd om opprettelse av støttegrupper for personer som velger å gå i kirkeasyl. Støttegruppen skal gå i dialog med asylantene med sikte på en avvikling av asyloppholdet. For Kirken er det også viktig å understreke at kirkeasyl ikke kan innvilges.

LES OGSÅ: Beskylder prest for løgn etter kirkeasylepisode

Respekt for loven. Kirken må respektere det norske lovverket som alle andre i samfunnet. Derfor kan ikke kirken oppfordre til kirkeasyl eller innvilge et kirkeasyl. Et kirkeasyl oppstår når noen selv velger å ta opphold i kirkerommet, sier Kloster.

Han vil ikke kommentere den konkrete saken i Florø. Der ble det torsdag ettermiddag trommet sammen til støtteaksjon for Simon og faren hans. Leif Kåre Hollevik i støttekomiteen kunne fortelle om stor sympati med asylantene i lokalsamfunnet.

Støttegruppa for Simon krever at niåringen og hans far må få bli i landet. Ikke alle i Flora kommune er enig i dette. Tidligere fylkesleder i FpU, Erlend Bø, som nå er ungdomsordfører i Flora, mener at kirkeasyl bare vil gjøre saken deres verre.

Politivurdering. Det kan ikke være slik at sympati skal avgjøre hvem som skal få bli her, mener Bø.

Politiet i Sogn og Fjordane har bedt Politiets utlendingstjeneste (PU) om en vurdering av kirkeasylsaken i Florø.

Politimester Johan Brekke i Sogn og Fjordane sier til NTB at Utlendingsdirektoratet (UDI) tidligere har gjort vedtak om utvisning av Thaye og hans sønn, og at politiet i Sogn og Fjordane har effektuert denne beslutningen. Beslutningen om utvisning står fast.

Likevel er det ingen tradisjon her for å hente folk ut av Kirken, og det vil vi heller ikke gjøre, sier politimesteren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter