Nyheter

Støtteknep ga babyboom

Økonomisk ekstrastøtte til unge foreldre kan gi hopp i fødselsrater, fastslår forsker Anne Britt Vika Nilsen.

Vika Nilsen ved Høyskolen i Bergen og har forsket på eldre førstegangsforeldre. Fra Sverige kjenner hun til at tiltak med foreldrepenger har bidratt til flere fødte barn.

– Foreldre som fikk et nytt barn kort tid etter det første, fikk beholde samme sum med foreldrepenger i den nye permisjonen. De slapp dermed å tjene opp pengene ved å gå tilbake i jobb. Dette ga et hopp på fødselsratene, sier Vika Nilsen, som presiserer at hun ikke vet om ordningen har gitt en varig effekt.

Denne uken skrev Vårt Land om lege Torleiv Rognum som mener engangsstøtten til fødende bør økes til mellom 265.000 og 400.000 for å redusere aborttallene. Den borgerlige regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre har avtalt å øke engangsstøtten i denne regjeringsperioden.

Også Vika Nilsen tror økt engangsstøtte kan føre til at flere velger å få barn tidligere.

– Det er fordelaktig å føde i 20-årene, sier Vika Nilsen. Da er kroppen bedre rustet til å takle svangerskapet. Det kan imidlertid være uheldig å vente med å få barn til man er i 30-årene, fordi risikoen for dødelighet og for tidlige fødsler øker noe, opplyser hun.

I tillegg vil flere oppleve problemer med å bli gravide.

Uten å gå inn i noen abortdebatt, påpeker hun at dersom flere får barn mens de er i 20-årene, kan dette også redusere offentlige utgifter.

– Omsorg til fortidligfødte barn er kostbar. Samfunnet bruker dessuten betydelige summer på medisinsk behandling for å hjelpe kvinner med å bli gravide, sier Nilsen.

Flere fødsler. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norske kvinner venter stadig lenger med å få sitt første barn. Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende har de siste ti årene økt med 2,1 år til 28,6 år. I tillegg ble det født færre barn i 2013 enn det foregående året.

Når kvinner utsetter å få barn, kan det føre til færre fødsler og mer barnløshet.

– Kvinner som føder barn i tidlig alder, får statistisk sett flere barn, påpeker Peter Fedorcsak.

Han er lege og seksjonsleder ved Rikshospitalet i Oslo og har i en årrekke forsket på reproduksjon.

Større sjanse. – Medisinsk sett er det gunstig å få barn i 20-årene, sier Fedorcsak.

Da har man større sjanse til å få det antallet barn man ønsker. Fedorcsak understreker at dette kun gjelder de medisinske sidene ved å få barn og at flere andre forhold vil spille inn i vurderingen av når det gunstigst å føde.

I gårsdagens Vårt Land tok politikere fra ulike partier til orde for å øke engangsstøtten også av andre grunner enn å redusere aborttallene.

Arve Kambe (H), leder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, sa dette:

– Det er viktig å få en positiv befolkningsvekst og at vi får mange nok barn til å kunne opprettholde velferdsstaten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter