Nyheter

Stortinget med enstemmig 22. juli-kritikk

Regjeringspartiene og opposisjonen vedtok tirsdag enstemmig et felles vedtak med kritikk av det som sviktet i forbindelse med 22. juli.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at opposisjonen med dette slutter seg til selvkritikken han utøvet på regjeringens vegne i august i fjor. Opposisjonen derimot framhever det historiske i at regjeringspartiene kritiserer egen regjering.

– Jeg oppfatter kjernen i kritikken fra kontroll- og konstitusjonskomiteen som sammenfallende med grunnlaget for min beklagelse. Det er et samlet politisk Norge som deler virkelighetsoppfatning, og som setter punktum for 22. juli-saken når det gjelder å skue bakover, sa Stoltenberg i Stortinget tirsdag.

Han varslet at regjeringen om kort tid vil legge fram en stortingsmelding som ser framover, og som går gjennom de 31 konkrete forslagene i Gjørv-rapporten. Saksordfører Geir Bekkevold (KrF) sa at denne meldingen blir selve lakmustesten på at Norge skal bli bedre rustet mot terror.

Nest best. Både Høyres Per-Kristian Foss og Frps Anders Anundsen gikk inn for å støtte de rødgrønnes kritiske merknader som andrevalg, dersom deres egen betydelig sterkere kritikk ikke skulle få flertall i salen. Noe mistillitsforslag var det ikke snakk om, den protestaksjonen hadde både Høyre og Frp for lengst skrinlagt.

Alle de fire opposisjonspartiene presiserte at regjeringen er mål for kritikken, ikke det mer utflytende begrepet «myndighetene» som de rødgrønne insisterte på, og som til slutt ble vedtatt enstemmig.

– Så lenge statsministeren er innforstått med at det er regjeringen vi retter kritikken mot, ser det ut til at Stortinget kan gjøre et enstemmig, kritisk vedtak, sa Foss.

I debatten var spørsmålet om plassering av ansvar og omfanget av kritikken formulert ganske så ulikt av Kolberg og Anundsen, begge medlemmer av kontrollkomiteen.

Riktig og nødvendig. Kolberg mente statsministeren har tatt sitt ansvar. Han viser til den «riktige og nødvendige» beklagelse som regjeringens leder har uttrykt overfor de etterlatte og landet for øvrig, og forsvarer hans fortolkning av at det «å ta ansvar» er å styre videre, ikke trekke seg.

– Men statsministeren er ikke den eneste som har ansvar i denne saken, sa Kolberg. Dette var Aps hovedpoeng under debatten. Aps nestleder Helga Pedersen framholdt at ansvar er delegert i Norge og er å finne på flere nivåer. Ikke minst har politiets etater et selvstendig ansvar, mente hun.

Både Kolberg og Anundsen trakk fram de mislykkede forsøkene på å få stengt Grubbegata og politiets mangelfulle opptreden under Utøya-operasjonen som de mest graverende utslag av en beredskap som feilet.

Anundsen påpekte at ansvaret for at politiet kan operere optimalt ligger på politisk hold. Han plasserte det på daværende justisminister Knut Storberget (Ap), som senere trakk seg av familiære grunner, og som nå er vanlig stortingsrepresentant.

Aasrud beklaget. Ansvaret for manglende stengning av Grubbegata mente Anundsen ligger på tidligere fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) og dagens minister Rigmor Aasrud (Ap). Sistnevnte beklaget i Stortinget tirsdag at dette ikke var blitt gjort.

Høyres Per-Kristian Foss sa at kritikken fra Stortinget i substans er den samme fra alle partier, selv om ordbruken er noe forskjellig.

– Regjeringspartiene følger vår kritikk langt på vei, men det er litt varierende ordbruk. Vi snakker om regjeringen, de rødgrønne snakker om myndighetene. Det er etter vår oppfatning en utvanning av ansvaret, sa Foss.

Hovedsaken, mente han, er kontrollkomiteen opptrer så samlet og uttrykker så klar kritikk av regjeringen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter