Nyheter

Storgevinst på vann

Én krone ­investert i vann og sanitær gir rundt åtte kroner tilbake i form av spart tid, lavere helseutgifter og økt produktivitet.

Når Kirkens Nødhjelp i dag inviterer det norske folk til å gi penger til bedre vann- og sanitærforhold til verdens fattigste, skjer det i visshet om at få områder gir bedre avkastning for hver investert krone.

– Investering i vann og sanitær gir store gevinster både på helse, sosiale forhold og økonomi. Spesielt gir det god utviklingseffekt å bygge ut bedre sanitærforhold, sier sjeføkonom John Joyce ved Stockholm International Water Institute.

LES OGSÅ: Vann gir liv

Lønnsomt

Ifølge FNs beregninger gir én krone investert i vann og sanitær en langsiktig samfunnsøkonomisk gevinst på åtte kroner. To faktorer forklarer mer enn det meste annet hvorfor en slik investering kan være så lønnsom:

Lang vei til vannkilder gjør at det globalt hver dag går tapt 200 millioner timer til vannbæring, hovedsakelig utført av kvinner og barn. Noen har regnet på det og funnet ut at ­
så mange arbeidstimer ville rekke­ til å bygge 28 utgaver av Empire State Building hver eneste dag.

Rundt halvparten av alle verdens sykehussenger er belagt av pasienter med vannrelaterte sykdommer. Det gjelder alt fra diaré til malaria, infeksjoner, tyfus og kolera. Hvert 20. sekund dør et barn som følge av dårlige 
sanitærforhold.

LES OGSÅ: Kampen om vannet

Menneskerett

– Det er mange­ gode grunner til å investere i vann og sanitær. Det er svært lønnsomt og bidrar sterkt til å redusere fattigdom. Tilgang til rent vann og sanitær er dess­uten definert av FN som en menneskerett, sier assisterende utenlandssjef Harald Nyeggen Sommer i Kirkens Nødhjelp.

Helgens TV-aksjon skal bidra­ til å gi én million mennesker rent vann og tilgang til latriner. Det er som en dråpe i havet når mellom én og to milliarder av klodens innbyggere mangler tilgang til sikkert drikkevann, og 2,5 milliarder mangler tilgang til gode sanitærforhold.

– Verden kan ikke være bekjent av at en så stor andel av jordens befolkning mangler helt grunnleggende goder, noe som medfører store problemer og begrensninger i deres liv og muligheter, sier Sommer.

LES OGSÅ: Frykter flere konflikter

God investering

– Å ha tilgang til rent vann og gode sanitærforhold er grunnleggende for alle typer utvikling. Satsing på dette er en fabelaktig god investering, uansett hvilke regnestykker man legger til grunn, sier Tora Systad Tyssen i Foreningen for Internasjonale Vannstudier (FIVAS).

Hun trekker fram bedre helse og frigjøring av tid som to av de største gevinstene:

– Dersom man slipper å bruke­ halve dagen på å hente vann, så frigjør det tid og krefter til å ta utdanning, jobbe eller annen produktiv virksomhet. Bedre sanitærforhold gir også bedre sikkerhet. Vi vet for eksempel at mange indiske jenter ikke tør gå på utedoen fordi de frykter å bli voldtatt, sier Tyssen.

Går sultne

I dag er over 800 millioner mennesker under­ernærte. Ifølge Verdens mat­vareorganisasjon (FAO) og andre­ organisasjoner, vil verden­ på grunn av økt velstand og sterk folkevekst ha behov for å øke matproduksjonen med 60 prosent innen 2050.

LES OGSÅ: Kampen om vann kan føre til krig

Den økte matproduksjonen må skje parallelt med en forventet nedgang i vannforbruket i landbruket, som møter økende konkurranse om vannressursene fra energiproduksjon og indu­stri­sektoren.

– Noe av det viktigste framover blir å sørge for at sikker og rimelig tilgang til rent vann og sanitær for alle blir nedfelt i FNs nye utviklingsmål fra 2015 til 2030, sier spesialrådgiver Kristina Fröberg i Forum for utvikling og miljø.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter