Nyheter

Støre sier nei til alkohol

Møter med rusavhengige har gjort inntrykk på helseministeren. Nå vil Jonas Gahr Støre oftere takke nei når han blir tilbudt alkohol på jobb og i private sammenhenger. Men helseministeren vil ikke stramme inn skjenketiden.

– Det kan være en helt grei linje for meg at mitt svar til alkohol oftere er nei. Ikke som et fast prinsipp, men oftere. Det vil gjelde både på jobb og privat, sier Jonas Gahr Støre til Vårt Land etter tirsdagens alkoholdebatt i Stortinget.

LES OGSÅ: Nattmat-forbud reduserte fyllebråk

– Alkohol en selvfølge. Under debatten ble Støre utfordret på hvordan man kan bruke erfaringer fra arbeidet med røykeloven for å redusere alkoholforbruket i Norge. Her ble det også klart at Støre ikke vil ta kontroversielle skjenkegrep.

Etter at Støre inntok sjefsstolen i Helsedepartementet har han møtt flere enkeltmennesker, institusjoner og organisasjoner som jobber med rus og alkohol.

– Det har gjort meg oppmerksom på at jeg går i sosiale sammenhenger, både privat og i jobb, der alkohol er en selvfølge, sier Støre og fortsetter:

– Det har fått meg til å tenke: Er det slik at nesten i enhver sosial sammenheng, enten det er hverdag eller fest, så er alkoholen med og du må si et aktivt nei for å komme unna? Er vi i så fall bevisste på dette?

LES OGSÅ: Vil skape nytt Drikke-Norge

Tester et nei. Han mener det er fryktelig vanskelig å ferdes sosialt for dem som er avhengig av alkohol, eller for dem som ønsker å komme ut av avhengighet. Støre ønsker å snu tankegangen slik at det ikke alltid er den som sier nei som må definere seg utenfor. Helseministeren vil derfor selv oftere avstå fra alkohol for å erfare hvordan dette oppleves sosialt.

– Jeg er ikke avholdsmann, men jeg vil se hvordan jeg kan ta dette valget og samtidig forvente at jeg fremdeles er en del av de sosiale sammenhengene.

– Hvis man er i en sosial sammenheng og ikke drikker så er det flere underliggende spørsmål: Kjører du? Er du syk? Skal du tidlig opp i morgen? Bevisbyrden ligger på den som ikke drikker, men jeg vil tenke at jeg ikke trenger å forklare hvorfor jeg takker nei, sier Støre.

Utfordret på skjenketid. Under debatten tok flere representanter til orde for å innskrenke den statlige maksgrensen for skjenking. I dag bestemmer kommunene selv når kranene skal stenges, men da senest klokken tre.

– Skjenketider er et ansvar for kommunene. Det mener jeg er klokt. Da påligger det de som har makt og ansvar i kommunene å ta gode og opplyste beslutninger om skjenketid. Tidligere skjenkestopp har en uomtvistelig konsekvens for voldsnivået i sentrum av byene våre, sa Støre i debatten.

Han ble da utfordret av KrF-representant Dagfinn Høyråten til å ta grep selv.

Kan kontollere. – Det er ikke riktig at skjenketidene helt og holdent ligger i kommunenes hender. Stortinget har vedtatt en alkohollov som setter rammer for kommunenes frihet på dette området. Regjeringen har flertall hvis de vil endre dette, sa Høybråten.

Høybråten viste til forskning som viser nedgang i voldsbruk og tryggere byer hvis skjenkestedene må stenge før. Men Støre vil ikke ta dette kontroversielle grepet selv, og legger heller ansvaret på den enkelte kommune.

– Jeg er helt enig at denne kunnskapen må tilflyte kommunene slik at de kan treffe gode tiltak for sine byer, sa Støre

Appell fra Storberget. Også partikollega Knut Storberget (Ap), som ikke fikk med seg regjeringen på kortere skjenketid da han selv var justisminister, appellerte til Støre:

– Det er ingen hemmelighet at jeg er tilhenger av å stramme inn skjenketidene. Jeg mener det er det mest effektive tiltaket man kan gjøre for å skape tryggere byer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter