Religion

Støre liker ikke ‘Kristen-Jonas’

Ap-lederen har liten sans for bruk av religiøse merkelapper i politiske oppgjør.

– Jeg har aldri vært tilhenger av merkelapper, sier Støre etter at arge kontantstøtte-motstandere klistret på ham merkelappen «Kristen-Jonas».

I gårsdagens Vårt Land kom det frem at tidligere journalist i Dagbladet, Sissel Benneche Osvold, har skrevet på Facebook at Støre – «Kristen-­Jonas» – måtte stoppes.

LES SAKEN HER: 'Kristen-Jonas må stoppast'

Hun og en ­rekke andre kvinneaktivister reagerer på at han nylig åpnet for å beholde en variant av kontantstøtten for ettåringer.

– I mine år som politiker har jeg vært talsmann for å skille ­politikk og religion og synes det er veldig viktig. Som utenriksminister mente jeg å se at det ofte bærer galt avsted med de som bringer religion inn i politikken, sier Støre og ønsker en debatt om verdier i politikken velkommen.

LES MER: Ferten av kristenmannsblod

KrF-tekke

Vårt Land møtte ham etter talen hans til Arbeiderpartiets landsstyre i går ettermiddag. Flere i partiet mener Støre går for langt i å tekkes Kristelig Folkeparti, spesielt i kontantstøttesaken.

Aps leder reagerer på at man kobler inn personlig tro i et ganske ordinært oppgjør om politikk:

– Jeg opplever ofte at de som uttaler seg veldig kritisk om ­disse spørsmålene, blir nærmest religiøse for ikke-religion. Det er et fenomen jeg synes er interessant. Jeg har respekt for alle typer livssyn, men mange går for langt i å ikke skulle vektlegge religion, sier Støre.

LES MER: Kontantstøtte – et religiøst symbol for venstresiden

Nytt kapittel

Talen han opprinnelig holdt for Aps kvinne­nettverk i helgen­ har skapt så store bølger at Støre­ måtte forklare for landsstyret hva han tenkte om kontantstøtte:

– La oss tenke på ordninger som kan gi et tilbud som gjør overgangen mellom permisjon og barnehage så god og smidig som mulig for de aller minste barna – la dette være et nytt kapittel i videreutviklingen av en moderne, ledende og progressiv familiepolitikk, sa Støre.

LES MER:  – Ingen politiker fortjener mistenkeliggjøring for sin tro

Til Vårt Land sier han at han mener diskusjonen om kontantstøtte ligger bak oss.

– Derfor anerkjenner jeg Knut Arild Hareide og KrF som nå sier­ at det er viktigere med to barnehageopptak enn kontantstøtte for toåringer. Da har vi kommet langt. Jeg har ikke vært presis på hvordan dette skal ­løses, men ­familier med barn på 12 måneder kan ha ulike behov, og ­politikken skal fange opp den fleksibiliteten der, sier han.

Han poengterer at politikk skal være menneskers verk, men legger ikke skjul på at han som alle andre tar med seg sine egne verdier og holdninger inn i toppolitikken.

– Jeg tror det vil være fint å gå i dybden og se hva som inspirerer de holdningene vi har, hva det betyr og hva det rører ved, forklarer han.

Merkelapper

Også stortings­representant for Ap, Arild Grande,­ liker dårlig at det tas i bruk «merkelapper og skylapper» i det politiske ordskiftet, selv om «Kristen-Jonas» etter hans mening bør sees som en hedersbetegnelse.

– Ved å merke Støre som «Kristen-Jonas» forsøker Osvold å sabotere diskusjonen i stedet for å møte den med saklige argumenter. Det er synd og et veldig lite konstruktivt bidrag i debatten, sier Grande.

Han støtter opp under Støres forsøk på å løse situasjonen for småbarnsforeldrene.

– Norge er et mangfoldig samfunn, og det er et svært verdifullt at folk innenfor alle slags retninger er med og diskuterer. Det må gjøres uten at vi setter hverandre i bås, sier Arild Grande, som sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Han mener derfor en solid verdiforankring i den politiske debatten er viktig. Også når man skal diskutere kontantstøtte.

– Det er viktig hele tiden å diskutere de utfordringene folk står oppi, og den debatten skal vi ta uten at vi begynner å ­karakterisere hverandre på denne­ måten, sier han.

– Irrelevant

Også tidligere kirkeminister Rigmor Aasrud synes det er rart å trekke fram partilederens tro i en diskusjon av en dagsaktuell, politisk sak som ikke har noen ting med ­religion å gjøre.

– Da er det helt irrelevant om han er kristen eller muslim eller ikke har noen tro. Jonas og jeg og veldig mange andre i partiet­ skal ha meningsutvekslinger om aktuelle saker uten at det begrunnes i en religiøs tilhørighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion