Nyheter

Storberget skjerper meldeplikten om overgrep

Justisministeren mener de siste dagers overgrepsdebatt har avslørt uklarhet om loven.

På direktesendt NRK-debatt fra Litteraturhuset i Oslo, varslet justisminister Knut Storberget at han vil stramme inn meldeplikten ved overgrep.

LES OGSÅ: Katolsk kirke skjulte pengespor til overgrepsoffer

– På ett eller annet punkt må enten en selvpålagt eller offisiell taushetsplikt vike for den plikt man har til å varsle. Derfor er det alvorlig at vi har et kirkesamfunn som nå gir så klart uttrykk for at vi man ikke vil følge dette, sa Knut Storberget (Ap).

LES OGSÅ: Ber ikke om innsyn i hemmelige kirkearkiv

Straffbart. Han mente de siste dagers debatt hadde vist at avvergelsesplikten var for uklar. Derfor lanserer regjeringen nå et lovforslag som skal føre til en tydeliggjøring av bestemmelsen. Det vil legges frem av regjeringen før sommeren.

Plikten til å kontakte politiet eller på annen måte prøve å avverge en alvorlig straffbar handling, inntreffer i det man holder det som mest sannsynlig at det vil begås eller pågår en slik lovovertredelse. Regjeringen mener det ikke trengs pålitelig kunnskap eller at man er sikker på, at så vil skje.

LES OGSÅ: Eidsvig om overgrep: – Mediekatastrofe av Vatikanet

– Vi vil for det første slakke noe på kravet til hvor sikkert du skal vite noe før du melder. Vi sier at det holder at man ser det som sannsynlig at overgrep vil skje. Vi vil også peke på et medvirkningsansvar — og det gjelder særlig for organisasjoner, strukturer og kirkesamfunn — at det også er straffbart når man ikke avverger fremtidige handlinger.

– Å holde kjeft når du vet om noe som kan komme til å skje, det er ikke bare etisk uforsvarlig, men straffbart, gjentok justisministeren.

Gjør samfunnet nok?  NRK-debatten handlet om hvorvidt samfunnet gjør nok for ofrene for seksuelle overgrep, og tok utgangspunkt i overgrepssakene som har preget offentligheten den siste tiden – som Rettssaken mot lommemannen, overgrepssakene i Vestfold og den katolske biskop Müllers avgang..

Det var liten opposisjon mot Storbergets forslag i panelet, hvor blant andre André Oktay Dahl (H) og Per Sandberg (Frp) også satt. Sandberg bemerket at regjeringen hadde hatt full anledning til å fremme et slikt forslag i fjor, da Straffeloven ble revidert.Og Storberget gikk heller ikke lenger enn å skjerpe avvergelsesplikten, selv om både bruk av kjemisk kastrering og nabovarsling om overgripere ble tatt opp til debatt.

LES OGSÅ: Biskopens «hemmelige arkiv»

– Ingen «Quick-fix». Dette fikk ordstyrer til å antyde at Storberget dobbeltkommuniserte. Debattkvelden startet med å diskutere taushetsplikten til prester, og ordstyrer pekte på at de fleste hadde vært kritiske til prestenes absolutte taushetsplikt, slik dette hadde blitt lagt frem av den katolske presten Sigurd Markussen.

– Men når det er snakk om hva samfunnet kan gjøre, og å ta grep for borgervernet, sier dere at «det kan vi ikke ha noe av». Beskytter dere ikke overgriperne? spurte ordstyrer.

– De som tror vi kan løse dette med en «Quick-fix», tar feil, repliserte Storberget.

Han påpekte at storsamfunnet var avhengig av at «strukturene rundt» fungerte.

– Det er de tunge, seige tiltakene som er effektive. Nå må vi se til at det finnes meldeplikt, gjentok justisministeren.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter