Nyheter

Storberget: – For svake metoder mot terror

Justisministeren bruker terrorforsøk for å kjempe for datalagring.

Mulighetene PST har til å etterforske og overvåke mulige terrorister går raskt ut på dato og vil være for dårlige om et år, mener justisminister Knut Storberget (Ap).

– Metodene politiet har til å bruke elektroniske spor i etterforskning og forebygging svekkes stadig fordi det legges nye begrensninger på hva som kan lagres og hvor lenge dataene kan bli lagret, sier Storberget til NTB.

Justisministeren bruker terrorsaken i Sverige til å vinne politisk støtte for forslaget om å implementere EUs omstridte datalagringsdirektiv. Plikt til å lagre trafikkdata og utvidet lagringstid er avgjørende for at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal kunne avverge og etterforske terrorhandlinger lik den i Sverige lørdag, framholder han.

Har adgang i dag. Politiet har imidlertid adgang til de aller fleste av dataene som omhandles i direktivet – de fleste former for tele- og nettbasert kommunikasjon – allerede i dag. Men nye tidsbegrensninger innført av Datatilsynet og at teleselskapene i større grad går over til fastprisabonnementer gjør dagens politimetoder for dårlige i terrorsaker, ifølge Storberget.

– I tilfeller hvor det kommer inn tips til politiet om navngitte personer, skal politiet kunne gå inn og sjekke trafikkdata og få oversikt over et persongalleri som kan være relevant i en etterforskning, sier Storberget.

Så langt er det bare Høyre som har et uavklart forhold til datalagringsdirektivet. Partiet ønsker bedre ivaretakelse av personvernet før det kan gå inn for implementering. Storberget ber imidlertid Fremskrittspartiet snu i sin motstand mot direktivet.

Vil forsere tiltaksplan. Justisministeren varsler nå at tiltaksplanen mot religiøs ekstremisme vil bli iverksatt raskere enn planlagt. Storberget har klokkertro på at «myke» tiltak på et tidlig stadium skal hindre unge mennesker i å bli rekruttert til ytterliggående religiøse miljøer.

I tillegg mener han oppbemanningen i PST de siste årene sterkt har bedret overvåkingskapasiteten på nettet. I Sverige var den antatte gjerningsmannen helt ukjent for politiet i forkant, til tross for at han blant annet på sin Facebook-profil ga uttrykk for sympatier for de mest ekstreme islamistiske miljøene.

– PST har fått 30 prosent flere ansatte, ikke bare jurister og ordinære politifolk, men også folk som skal gjøre analyser basert på etterretning fra internett. Dette er en veldig viktig kilde til trusselvurderinger og etterforskning, sier Storberget.

- Kynisk. Frp mener at Storberget kynisk bruker terrorforsøket i Sverige til politiske forsøk.

– En kynisk bruk av terrorhandlingen i Stockholm for å få aksept til å overvåke alle mennesker i Norge.

Slik beskriver justiskomiteens leder, Per Sandberg (Frp), justisminister Knut Storbergets kobling mellom datalagringsdirektivet (DLD) og selvmordsangrep i den svenske hovedstaden.

– Her vil justisministeren få erfare at han har gapt vel høyt i sine bestrebelser om å konstruere et behov for den totale overvåkingen som direktivet i sin nåværende form gir adgang til, sier Sandberg til NTB.

Snakke. Han merker seg at Ap gjerne vil «snakke med» Frp.

– Det skal de gjerne få gjøre, men forutsetningene er at den samlede mengden overvåking skal bli mindre, ikke større. Norge er det nest mest overvåkede land i verden. Frp vil gi politiet de nødvendige etterforskningsverktøy, som målrettet lagring av trafikkspor og IP-adresser. Men dette skal være en nasjonal ordning som utelukker de fullstendig uakseptable sidene av direktivet, sier Sandberg.

Han vil ikke avskrive enhver mulighet, men ser det som svært lite sannsynlig at Ap og Frp finner sammen i denne saken, og at det blir Frp som redder det største regjeringspartiet og dermed regjeringen.

Ikke avverget. Nestlederen i Frp understreker at verken Sverige eller Storbritannia, som begge har det kan kaller «full overvåking», har klart å avverge terrorhandlinger på egen jord.

Sandberg mener DLD ikke er noe vidunderverktøy i kampen mot terror, og at gevinsten langt fra rettferdiggjør at hele befolkningen skal få sin bruk av mobiltelefon, e-post og internett registrert og lagret.

Frp-leder Siv Jensen sier at datalagringsdirektivet ikke vil hindre en eneste imam fra å predike ekstrem islam, og at kampen mot terror må føres med helt andre midler.

– Falsk virkelighet. – Dette er ikke tiden for å lulle seg inn i en falsk virkelighet. Det reelle problemet er forkynnelsen av ekstrem islam, som har som mål å utslette vårt levesett. Storberget er livredd for å bli stemplet som handlingslammet og jobber hardt for å late som om DLD er et effektivt tiltak mot terror. Det er det definitivt ikke. Regjeringen tør bare ikke sette hardt mot hardt, sier Jensen.

Hun mener at de som misbruker koranen til å bombe demokratiene må bekjempes, slik verdenssamfunnet bekjemper nazisme.

KrF også imot

KrF-leder Dagfinn Høybråten er DLD-motstander og også sterkt kritisk til Storbergets uttalelser. Han mener justisministeren bevisst spiller på frykt når han forsøker å koble viktigheten av direktivet til terroranslaget i Stockholm.

– Det viser at regjeringen mangler argumenter for sin sak. Hvis den mener at virkemidlene i DLD var tvingende nødvendig for å hindre terror mot Norge, burde den ha fremmet og fått vedtatt dette som nasjonal lovgiving for lengst, sier Høybråten.

Avdekke. Høyres saksansvarlige, Trond Helleland, sier at terroranslaget i Stockholm er en type handling som direktivet har som mål å avdekke og avverge. Men han legger til at direktivet ikke er noe perfekt redskap, og at ulempene for personvernet er mange.

Høyre har en fraksjon som er sterkt imot direktivet, men vil trolig støtte Ap hvis en del betingelser blir innfridd. Frp står steilt imot, og vil ifølge partileder Jensen opptre som en samlet nei-parti under voteringen i Stortinget.

Alle øvrige partier på Stortinget er motstandere av datalagringsdirektivet. Høyre vil for første gang siden regjeringsskiftet i 2005 ha reell mulighet for påvirkning i en viktig politisk sak.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter