Nyheter

Stenger reservasjonsdøren

Ap frykter innvandrerleger vil føre til ras av reservasjonskrav. Skulle bioteknologiloven i tillegg liberaliseres, er partiet redd for å få enda flere «samvittighetsleger».

– Vi får nå leger fra hele verden ut i vårt fastlegesystem. Hvis vi først flytter terskelen så vil vi få uante debatter de neste årene med krav som handler om den enkelte legens samvittighet, sier helsepolitisk talsmann i Ap, Thomas Breen.

Breen mener det derfor er viktig å hindre at fastleger har reservasjonsmulighet. Arbeiderpartiet ser også for seg mulige forandringer i bioteknologiloven. Disse utfordringene kan igjen by på utfordringer for fastleger som i dag ønsker å reservere seg mot å henvise pasienter til behandling som strider mot legens egen samvittighet. På Aps ønskeliste over endringer i bioteknologiloven står blant annet innføring av tidlig ultralyd for alle gravide og eggdonasjon.

– I dag er ikke reservasjon et stort problem. Men hvis vi på noen punkter i bioteknologiloven konkluderer slik at alle medlemmene i Norges Kristelige Legeforening ønsker å reservere seg, så har vi et problem, sier Breen.

– Er det mulig å lage ordninger for reservasjon hvis man jobber på et kontor med flere leger?

– Jeg er ikke så veldig interessert i å diskutere varianter av løsninger. Da blir det mange varianter etter hvert, sier Breen og fortsetter:

– Det er vanskelig å diskutere den enkeltes samvittighet, det er ikke noe jeg har lyst til. Da kommer man på et nivå hvor det er vanskelig å styre fra Stortinget.

Frp ønsker reservasjon. Heller ikke Høyre ønsker at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise til spesialhelsetjenesten.

– Det har aldri vært Stortingets intensjon at reservasjon skulle gjelde henvisning. Det er en stor, prinsipiell forskjell på å utføre et inngrep og henvise en pasient til et lovfestet tilbud, sier Sonja Sjøli, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av helsekomiteen.

Høyre får derimot ikke støtte fra opposisjonskollegaene i Frp og KrF. Det får heller ikke Ap fra Sp. Før sommeren konkluderte Frp med at reservasjonsretten for fastleger burde opprettholdes.

– De få legene som ønsker reservasjonsrett bør få det, sier medlem av helsekomiteen Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Men en forutsetning for Frp er at det kommer tydelig frem hvem som reserverer seg, og mot hva, slik at pasientene eventuelt kan velge en annen fastlege.

– Det er kanskje også noen pasienter som ønsker en lege som har reservert seg, fordi man da gjerne har noen felles etiske verdier, sier Kjos.

Lege og stortingsrepresentant, Kjersti Toppe (Sp), er uenig med regjeringspartner Ap. Hun mener leger bør kunne reservere seg.

– Dette bør ikke være så strengt at flere fastleger må si opp jobben sin, sa Toppe til Vårt Land tidligere i år.

Ingen klager. Vårt Land skrev mandag om en kartlegging fra helsedirektoratet som viste at ingen pasienter hadde meldt inn klager som følge av legers reservasjon. KrF mener denne kartleggingen viser at det ikke er noe press fra pasientene om å innskrenke reservasjonsmulighetene.

– KrF vil stå opp for legenes rett til reservasjon i en ny regjering, sier helsepolitisk talsperson i KrF, Line Henriette Hjemdal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter