Nyheter

Statsråd angriper fyllefraværet

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil går foran med et godt eksempel og kutter i eget alkoholforbruk. Hun mener Norge betaler en høy pris for folks nye drikkevaner.

I april startet Helsedirektoratet kampanjen «Hvite uker» der flere profilerte personer registrerer alkoholinntaket sitt eller kutter alkohol for en periode. Målet er å få nordmenn til å tenke gjennom sine alkoholvaner.

Nå kaster arbeidsminister Hanne Bjurstrøm seg på kampanjen.

– Som ansvarlig for dette departementet vet jeg hvilken pris vi betaler for et såpass høyt alkoholkonsum som vi har på alle nivåer i Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Stadig flere unge tar en øl etter gudstjenesten

Drikker mer. De siste 15 årene har omsetningen av alkohol økt med 40 prosent. Hver person drikker nå i snitt over 6,7 liter ren alkohol årlig, mot 4,8 liter for 15 år siden, ifølge Sirus. Det arbeidsministeren særlig er bekymret for, er hvordan dette påvirker sykefraværet og unge menneskers liv.

– Vi må tørre å si at årsaken til vårt relativt høye sykefravær, i stor grad kan tilbakeføres til alkohol, sier hun.

Bjurstrøm viser til forskning som underbygger at alkohol er årsak til en stor del av både egenmeldingsdager og helseskader som gir langtidsfravær.

Den andre store bekymringen er unge mennesker, der stadig flere også faller utenfor arbeidsliv og skole. Statsråden kritiserer Høyre og Fremskrittspartiet for at de er pådrivere for sjenerøse regler for skjenking og omsetning av alkohol.

– Man må slutte å tro at det ikke er en sammenheng mellom disse tingene. Vi må være veldig tydelige overfor unge mennesker at det finnes regler for omsetning av alkohol.

– Er du redd for at unge skaper seg en livsstil med et alkoholforbruk som setter dem i fare for å bli uføre?

– Vi må ikke være naive. Vi kan ikke tro at unge mennesker skal inn i det kjøret mange av dem er i, med forbruk av alkohol og andre rusmidler, samtidig som de skal være vellykket og gjøre mange ting. Og så skal ikke dette få utslag noe sted. Det tror ikke jeg noe på.

Bjurstrøm understreker at mange unge selvfølgelig kommer gjennom dette og tåler det, men det er også mange som ikke tåler det.

– Jeg har selv personlige erfaringer med omgivelser som ikke tålte alkohol, mens andre gjorde det. Det gikk veldig galt. Mitt poeng er at vi skal tenke gjennom at alkohol er et rusmiddel med store konsekvenser for veldig mange mennesker.

Bjurstrøm mener at regjeringen hele tiden må vurdere om håndhevingen er god nok og reglene strenge nok til å hindre at unge mennesker drikker for mye.

Registrerer alkoholbruk. Selv har Bjurstrøm det hun kaller et alminnelig alkoholkonsum. I sine hvite uker kommer hun ikke til helt å la være å drikke alkohol.

– Jeg kommer til å registrere hva jeg drikker, være bevisst på hva jeg drikker og legge opp til å drikke ennå mye mindre enn jeg gjør, og da blir det ikke veldig mye, sier hun.

Statsråden understreker at hun ikke er imot at mennesker drikker alkohol, men at alle skal tenke gjennom sammenhengen man drikker alkohol i og mengden, og at samfunnet ikke må ha en naiv holdning til skadevirkningene.

– Jeg oppfordrer alle mennesker i Norge til å tenke over alkoholkonsumet sitt, og om ikke det har en betydning for arbeidsinnsatsen og medmenneskene rundt dem, sier hun.

Samfunnets drikkemønster. Sitt hvite uker-engasjement retter hun ikke først og fremst mot dem som har et alvorlig alkoholproblem.

– Det er ikke bare den klassiske alkoholikeren som er en utfordring for samfunnet, men et samfunn som legger opp til et drikkemønster som gjør at veldig mange mennesker i daglige situasjoner er redusert på grunn av alkoholinntak.

Bjurstrøm er også bekymret over at mye av det sosiale ved arbeidslivet involverer alkohol.

– Vi må tenke over effekten det har. Dette virker ekskluderende på mennesker som ikke drikker, det skaper produktivitetstap og har også betydning for de uheldige tallene vi ser på unge mennesker som faller utenfor arbeid og skole.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter