Nyheter

Staten sponser oljeleting – kan tape store penger

FNs klimapanel sier at bruken av olje og kull må kraftig ned. Ola Elvestuen (V) forventer debatt om statens pengestøtte til å lete etter mer olje og gass.

Lederen for Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V), mener at rapportene fra FNs klimapanel er i ferd med å endre risikobildet for norsk olje. Den siste rapporten som ble lagt fram i går, peker tydelig på at bruken av fossil energi må ned og fases helt ut innen 2100.

– I Norge må vi ta diskusjonen om det er riktig at staten fortsatt skal ta så stor risiko ved leteboring som den gjør i dag, sier Ola Elvestuen.

LES OGSÅ: [http://www.vl.no/verden/hetebolger-og-torke-kan-gi-matmangel/ Hetebølger og tørke kan gi matmangel]

'Ny logikk'. Nylig la Oljedirektoratet fram anslag som viser at de norske oljereservene er større enn vi har trodd. I dag dekker staten gjennom gunstige skatteordninger en stor del av utgiftene til selskaper som leter etter olje og gass på norsk sokkel. De gunstige ordningene i letefasen har sitt motsvar i en skatt på 78 prosent av overskuddet når produksjonen er i gang.

– Dersom du forventer at det du finner også skal hentes opp, ligger det en logikk bak at staten tar så stor risiko, fordi eventuelle funn gir store inntekter i etterkant. Når vi nå vet at en del av ressursene vi finner må bli liggende, kan ikke staten lenger ta like stor risiko ved leting, sier Elvestuen.

Terje Aasland, nestleder for energi- og miljøkomiteen og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, tror det blir feil å begynne å bremse norsk olje- og gassutvinning nå.

– Mye kommer sikkert til å bli liggende igjen på norsk sokkel. Men det er viktig nå i kjølvannet av rapporten fra FNs klimapanel å starte en global innsats for å snu den trenden vi er i nå. Vi må sørge for å overføre teknologi og kunnskap til fattige deler av verden, slik at de kan komme seg ut av fattigdom uten å gå den veien vi har gått med for store klimagassutslipp, sier Aasland.

LES OGSÅ: [http://www.vl.no/samfunn/en-av-fem-tror-ikke-pa-menneskeskapte-klimaendringer/ En av fem tror ikke på menneskeskapte klimaendringer]

'Tvinger seg fram'. Anders Bjartnes, daglig leder for Norsk Klimastiftelse, tror at det nå vil tvinge seg fram en diskusjon om hvilke norske olje- og gassressurser det vil være lønnsomt å hente ut.

– Det som blir tydeligere hele tiden, og som FNs klimapanel også uttrykker, er at den fossile energisektoren står overfor en langvarig nedgang. Man kan ikke holde på som før hvis togradersmålet skal nås, sier Bjartnes.

Han mener at norske politikere så langt ikke har lagt inn hensyn til klimaet og lønnsomhet som premiss før letingen starter, men at dette kan komme til å snu nå.

– Ellers kan man bruke mye penger og ressurser på noe som viser seg å være fullstendig bortkastet. Jeg tror norsk oljepolitikk framover kommer til å bevege seg mer langs den linjen enn diskusjonene om å stoppe alt, sier Bjartnes.

Han viser også til at fornybar energi dag for dag blir billigere, mens lønnsomheten i fossil energi blir stadig mer diskutabel.

– Vil gass fra Barentshavet kunne konkurrere med sol- og vindenergi fra Europa i 2030? Er det sannsynlig at vi kan få brakt den gassen til Milano til en konkurransedyktig pris? Det er den type diskusjoner vi må ta.

Teller mer på knappene. Bjartnes tror det framover vil bli et klarere skille mellom det finansfolk har begynt å kalle «good oil» og «bad oil». Den «gode» oljen er reserver som er billige å få opp og lette å utvinne. Den «dårlige» er vanskelig tilgjengelig eller mye mer ressurskrevende å hente ut, som for eksempel olje fra tjæresand.

Oljeselskapene har allerede begynt å bli langt mindre villige til å satse på prosjekter som har høye kostnader.

– Noen år tilbake trodde alle at oljeprisene skulle stige jevnt og trutt. Nå ligger alle forventninger flatt rundt 100 dollar. Det betyr at økonomien blir mye mer tvilsom og krevende i de dyreste prosjektene, sier Bjartnes.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter