Nyheter

Stadig flere velger kremasjon

Mange norske kirkegårder begynner å bli fulle. Ordførere ønsker at flere velger kremasjon.

I fjor ble 36 prosent av alle som døde i Norge kremert og gravlagt i urner. Det er en økning på ett prosentpoeng fra 2008 og en fortsettelse av trenden at flere og flere ikke gravlegges i kister.

– Færre og færre har følelsesmessige eller religiøse motforestillinger mot kremasjon, sier Helge Klingberg, kirkegårdskonsulent i Kirkedepartementet.

Han påpeker at det kan være lettere å få et gravsted nært bostedet dersom man velger kremasjon.

Det er i Stor-Oslo, samt Bergen og Trondheim at kremasjon er mest populært.

Lang debatt. Men selv om flere kremeres, er det fortsatt mange som ønsker å begraves i kister. Mange norsk kommuner sliter med å få plass på sine kirkegårder. Det siste året har kremasjon og fulle kirkegårder vært tema i lokalaviser fra sør til nord.

I Grimstad har ordfører Hans Antonsen (V) bekreftet overfor Agderposten at de ser på mulighetene for å refundere kremasjonsavgiften for å «utnytte kirkegårdsarealene».

I forrige uke skrev Varden at gravlundene i Skien holder på å bli fulle, og i juni skrev Bladet Tromsø om «gravlundkrise» i byen. Og Harstad Tidende skrev i fjor høst om ordfører Helge Eriksen (H) som ikke utelukker tvangskremasjon.

Disse tre stedene har alle til felles at de ligger i områder hvor kremasjoner er sjeldent.

– Prester bør si fra. Til Vårt Land modererer Harstad-ordfører Helge Eriksen seg litt og sier han ikke er for en tvangsordning.

– Men vi har nettopp investert millioner i et nytt kremasjonsanlegg, og kirkegårdene våre fylles snart opp, sier Eriksen.

Selv om Eriksen ikke lenger ønske å tvinge gjennom kremasjon i kommunen, noe han heller ikke har lov til. Han vil i stedet oppfordre flere til kremasjon. Hvis ikke oppfordringene følges, frykter han at en mange ikke får plass på kirkegården de selv foretrekker.

– Jeg håper at prester og presteforeninger kan engasjere seg. De er de nærmeste som kan veilede, sier Høyre-ordføreren.

Blir ikke tvang. Kirkegårdskonsulent Helge Klingberg beroliger dem som frykter tvangskremering. Dette er en debatt som ikke er relevant.

– I forslaget til ny gravferdslov som er ute til høring, står det heller ikke noe om det, sier han.

Men dersom få velger kremering, er han enig i at dette kan bli konsekvensen: Personer som vil gravlegges i kiste, ikke får ligge på den kirkegården de helst vil.

– Det står i loven at det skal være innad i kommunen, men ikke hvor i kommunen, fortsetter han.

Tradisjon. Bærum ligger på toppen av kremasjonsstatistikken. Nesten fire av fem døde blir kremert i den urbane bygdekommunen.

– Hos oss har det ingenting med plass å gjøre. Vi har masse plass. Men det har lenge vært en tradisjon med kremering. Vi fikk krematorium for 40 år siden, og i tillegg er dette en urban tradisjon, sier kirkeverge i Bærum, Svein Erik Tøndel Andersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter