Nyheter

Sp frykter at de blå dikterer V og KrF i verdisaker

Trygve Slagsvold Vedum advarer sentrum mot å miste friheten når etikkspørsmål står på dagsorden.

Fredag, på verdens flyktningedag, var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum overrasket og en porsjon harm over KrF og Venstre.

I stedet for å sikre flertall for et pålegg til regjeringen om å imøtekomme et ønske fra FNs høykommisær om å ta imot flere fra Syria med medisinske behov, valgte Venstre og KrF heller en «gjennomgang».

– Det er trist at mine venner i KrF bare får til en «gjennomgang». Venstre og KrF har jo valgt ikke å gå inn i regjering nettopp fordi de vil ha gjennomslag i gitte saker, sier Vedum.

Venstre og KrF aviser problemstillingen.

Humanitær protest. Oppspillet til krangelen startet torsdag. I et brev til Solberg-regjeringen ba Amnesty, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og de andre tunge, humanitære organisasjonene om at Solberg må gjøre det enklere for Norge å ta imot flere syriske krigsflyktninger.

LES SAKEN HER: Krever at regjeringen tar imot syke, syriske flyktninger

Dette fikk Sp-leder Vedum til å utforme et hasteforslag som kunne behandles under sesjonens siste stortingsdag: Debatten om revidert budsjett.

Sent onsdag var krefter i Venstre og KrF i aksjon. I stedet for å bidra til flertall for forslaget Sp ville samle rødgrønne og sentrum med, fikk de to andre sentrumspartiene til en enighet med Høyre og Frp:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå retningslinjer for uttak av overføringsflyktninger fra 2010, i lys av erfaringer fra uttak av flyktninger fra Syria våren 2014».

«Uforståelig». Både Venstre og KrF har kritisert en praksis der man heller velger ut friske flyktninger fra Syria enn hardt sårede og traumatiserte.

Vedum ble overrasket da Venstre og KrF fremstilte gjennomgangen som en seier. Under gårsdagens debatt om revidert budsjett angrep Sp-toppen og andre rødgrønne talsfolk å la seg dominere av Høyre og Frp.

– Det er synd og uforståelig. KrF og Venstre kunne få endret politikk i flertall med rødgrønne, men velger det ikke. For de er mer opptatt av samarbeidsavtalen enn den reelle, humanitære politikken i Norge, sa Vedum.

Regjeringsvalget. Overfor Vårt Land påpeker Vedum at det ikke er første gang Venstre og KrF foretrekker Høyre og Frp der rødgrønne kunne gitt dem gjennomslag i verdibaserte spørsmål. Ett tydelig eksempel var da Ap overraskende gikk inn for å trekke Oljefondet ut av kullindustri.

Sp-lederen utfordrer og advarer:

– Det som er en store forskjellen for KrF og Venstre nå, er at de kan få reelle flertall på to kanter. Det var jo den rollen de ville ha i saker som betyr mye for dem. Derfor sto de utenfor regjeringen.

– Du synes altså at de ikke bruker friheten sin?

– Nei, de gjør ikke det. I tillegg opptrer de som om de er så fornøyde med situasjonen. Vi har sett det på bistandsområdet, der det har handlet om å reversere kutt. Det er egenlig ikke noen stor seier.

Verdi-bremser. Vedum peker på at den aktuelle flyktningesaken er et etisk spørsmål – nettopp med en verdibasis der spesielt KrF vil være bremsekloss.

– Da bør de vise at Høyre og Frp ikke kan diktere dem på plass i sak etter sak. For sentrumspartiene kan samlet få flertall i en rekke etisk viktige saker sammen med SV og Ap, sier Vedum.

KrFs finanstalsmann, Hans Olav Syversen, poengterer overfor Vårt Land at Sps fremstøt kom i tilknytning til budsjettbehandlingen – og et felt der KrF og Venstre hadde et avtaleforhold til regjeringen.

Venstre-frihet. Heller ikke Venstre hadde noen sans for Sps flyktningfremstøt i går. I samarbeidsavtalen har Venstre og KrF bindinger: Dersom politikk de utformer påvirker budsjetter de er enige om, skal de oppsøke de blåblå med løsninger først.

– Binder nå samarbeidsforholdet til regjeringen dere så sterkt at dere ikke kan gjøre ideelle markeringer sammen med andre partier?

– Nei, på ingen som helst måte. Vi har frihet i Stortinget, innenfor samarbeidsavtalen, svarer Venstres finanstalsmann, Terje Breivik.

– Hva hindrer Venstre i å kunne støtte Sps forslag om Syria?

– Syria-spørsmålet har vært et av de viktigste temaene vi har diskutert i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Det er også omtalt i avtalen vi har gjort.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter