Nyheter

Sommerlukkinger utfordrer folks tillit til politiet

Mange lokale politikontor blir stengt i sommer. – Dette utfordrer folks høye tillit til politiet, sier samfunnssikkerhetsekspert.

Om en uke går Norge i feriemodus. Dermed forsvinner også mange ansatte i politiet på etterlengtede ferier. Konsekvensene kan leses av på hjemmesidene til flere av Norges 27 politidistrikter:

• «Følgende enheter er stengt i perioder i sommer», skriver Nord-Trøndelag politidistrikt og lister opp fem lensmannskontor som er helt stengt i sommer og to som er delvis stengt.

• «Bardu lensmannskontor vil holde stengt i perioden fra 1. juni til 31. august i år (...)», melder Troms politidistrikt.

LES OGSÅ: – Politiet er stengt, fraværende og kostbart

Ber om bistand. Et sveip gjennom Distrikts-Norge avdekker at mange eksempel på politimestre som holder lokale kontorer stengt i hele sommer. Her er noen:

• I Telemark har seks lensmannskontor sommerstengt.

• I Nordland har fem lokale politikontor sommerlukking.

• I Hedmark blir ni lensmannskontor stengt.

– Politiet har høy tillit i befolkningen. Men skal tilliten bevares forutsetter det at folk får hjelp når de ber om bistand, sier førsteamanuensis Bjørn Ivar Kruke. Han forsker og underviser i samfunnssikkerhet og beredskap ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Politimestrene sier de ikke har penger til å holde alle landets 350 politistasjoner og lensmannskontor åpne når mannskap skal ha ferie. Men selv om folk vil møte stengte kontorer, skal man få hjelp, sier regionlensmann Andreas Nilsen i Målselv, Bardu og Balsfjord:

– Bardu lensmannskontor vil holde stengt i perioden fra 1. juni til 31. august i år, men politiet tar ikke ferie.

Nilsen mener beredskapen er god da man har politifolk på «døgnkontinuerlig tjeneste også i ferien».

Rask respons. Kruke ved UiS mener samfunnet får den beredskapen «vi er villige til å betale for»:

– Stoppeklokkediskusjonen etter 22. juli-terroren viste at nordmenn forventer svært raskt respons fra politiet når de melder om alvorlige hendelser.

I Hedmark politidistrikt erkjenner politimester Tormod Bakke at ferieavviklinga har negative konsekvenser:

– Vi er sårbare med en noe lengre responstid i sommerferien, sier han til NRK Hedmark og Oppland.

Samfunnssikkerhetseksperten Kruke mener sommerstengingen fører til en uformell desentralisering av politimakten – noe som er uheldig:

– De som tilfeldig er der det skjer noe som fordrer at politiet kommer og håndterer situasjonen, må ordne opp til politiet kommer, eller sier at de ikke kommer.

Bitre opplevelser. – Hva blir resultatet?

– Da får vi mange bitre opplevelser. Slik som de media forteller om; «ringte politiet da innbruddstyv tok seg inn i huset, men politiet hadde ikke tid til å komme», forklarer Kruke, og legger til:

– Sluttresultatet blir at tilliten til politiet synker. Et innbrudd er ganske traumatiserende for de som opplever det.

Kruke ber derfor om at politisjefer som opplever sommerstengingen som problematisk om å melde dette oppover i systemet; til Justisdepartementet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter