Politikk

Solheim: – Forskerne støtter vern av Lofoten

Men vil ikke forskuttere regjeringens standpunkt.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier at forskningsrapporten om Lofoten styrker hans motstand mot utvinning, både som SV-medlem og som minister. Han vil imidlertid ikke forskuttere regjeringens standpunkt.

LES OGSÅ: Tror på vern av Lofoten

– Rapporten viser at faren for ukontrollerte utslipp er liten, men at følgene kan bli dramatiske, både ved små og store utslipp. Jeg legger ikke skjul på at jeg som medlem av SV, og som forkjemper for miljøet, er svært skeptisk til utvinning i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Solheim.

LES OGSÅ: Ap venter med olje-standpunkt

Han vil ikke vikle seg inn i vurderinger om hvorvidt SV kommer til å tape eller vinne saken i regjering, ei heller uttale seg om forskningsrapporten vil gjøre det lettere å finne fram til et politisk kompromiss.

SV er for permanent vern, Sp vil i første omgang verne i denne stortingsperioden, mens Ap ennå ikke har utkjempet kampen internt. En samlet miljøbevegelse tar rapporten som et knusende bevis på at oljeutvinning er utelukket.

LES OGSÅ: Ap får krige, SV får Lofoten

Mye kunnskap. – Nå skal dette materialet sendes ut på høring, der alle involverte parter får anledning til å studere det nærmere og komme med sine reaksjoner. Aldri har vi hatt så mye kunnskap om de miljømessige konsekvensene av alle typer menneskelig aktivitet. Dette er den egentlige konsekvensutredningen, sa Solheim torsdag.

LES OGSÅ: Folk i nord: Ja til oljeleting

Askeskyen fra Island og det landsomfattende flyforbudet gjorde at forskere, miljøvernorganisasjoner og politikere ble sittende i hver sin by: Noen i Bodø, der seansen skulle vært holdt, noen i Tromsø og altså ministeren selv i Oslo. Men med storskjerm og videokonferanse ble alt løst.

Splittelse. Ved å kalle rapporten den egentlige konsekvensanalysen, til forskjell fra dem som utføres i henhold til petroleumsloven og som har utvinning som siktemål, håper Solheim å avverge en framtidig politisk splittelse på dette punktet. Taktikken er øyensynlig at det ikke skal bli nødvendig å utføre en tradisjonell analyse.

Varig bruk. Miljøvernministeren snakket på pressekonferansen også om «varig bruk» av Lofoten, og unngikk dermed den omstridte formuleringen «varig vern».

Høyres Ivar Kristiansen leser forskningsrapporten som en bekreftelse på at Høyres standpunkt om utvinning er forsvarlig. Han er imidlertid positivt overrasket over miljøvernministerens framstilling av utfordringene.

– Solheim er ingen dogmatiker. Jeg opplever ham som en moderat minister som søker en kunnskapsbasert løsning. Dette koker ned til at statsministeren må skjære gjennom, sier Kristiansen til NTB.

– Fjerner tvil. KrFs Line Henriette Hjemdal sier at forskerne fjerner enhver tvil om hva regjeringens beslutning må bli.

– Nå har vi nok kunnskap til å si et klart og tydelig nei. Det har også Arbeiderpartiet. Det er nå endelig fastslått at dette er et sårbart og verdifullt område som vi ikke har råd til å skusle bort, sier hun.

LES OGSÅ: Lofot-vern fra KrF

Frp vil videre. Fremskrittspartiet mener regjeringen må gå videre med å konsekvensutrede for olje- og gassvirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Partiet er godt fornøyd med forskningsrapporten.

– Den er enda et argument for å starte en utredning. Miljøbevegelsens argumenter har igjen vist seg å være skremselspropaganda, sier Ketil Solvik-Olsen, energi- og klimapolitisk talsmann i Frp.

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier at rapporten ikke endrer partiets standpunkt om at Lofoten og Vesterålen skal være stengt i denne perioden.

– Vi vil ikke åpne disse områdene før vi er overbevist om at det ikke skjer ubotelig skade på de sårbare bestandene av fisk og sjøfugl. Vi vil at føre var-prinsippet skal gjelde og håper at rapporten vil gjøre det lettere å finne et kompromiss i regjeringen. En beslutning må være faglig fundert, sier Navarsete til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk