Nyheter

Søker abort fordi prevensjonen svikter

Nesten fire av ti kvinner som søker abort har brukt prevensjon. Sikrere prevensjon kan senke aborttallene.

– Tallet på kvinner som blir gravide på tross av at de bruker prevensjon, er høyere enn man skulle ønske, sier Julie Lid til Vårt Land.

Sammen med to fødselsleger har medisinstudenten sett nærmere på alle de 80.000 abortene­ som ble utført i tidsrommet 2007-2011. Hovedfunnene i kartleggingen overrasker:

Nesten fire av ti kvinner – 36,5 prosent – brukte prevensjon da de ble gravide.

De yngste kvinnene – de under 20 år – brukte mest prevensjon, likevel ble 40 prosent gravide.

LES MER: – Fortsatt abort av levedyktige fostre

Plan med mål

«Våre funn kan tyde på at noen kvinner med høy fertilitet opplever prevensjonssvikt og begjærer svangerskapsavbrudd ved en ikke planlagt graviditet», skriver de tre som har utført kartleggingen – Lid og fødselslegene Ellen Marie Strøm-Roum og Anne Eskild. I dag legger Lid fram funnene på årsmøtet til Norsk gynekologisk forening i Trondheim.

I 2010 la Helsedirektoratet fram en handlingsplan med tydelig formulerte målsetninger. Antall aborter skulle ned, og man skulle forebygge uønskede­ svangerskap. Planen hadde et hovedtiltak: Bedre tilgjengeligheten på prevensjon, særlig for unge kvinner.

For: De årlige aborttallene 
viser at aldersgruppen 20-24 år har flest svangerskapsavbrudd.
 Handlingsplanens målsetninger og de stabilt høye aborttallene blant unge kvinner fikk Lid, Strøm-Roum og Eskild til å se nærmere på sammenhengen mellom prevensjon og abort.

LES MER: Det kan bli færre abortnemnder

Feil bruk

Av alle kvinnene som fikk utført en abort i årene 2007-2011, hadde nesten 12 prosent brukt kondom og nesten 20 prosent brukt spiral eller hormonell prevensjon. I den siste gruppen hadde nesten 17 prosent brukt p-piller mens bare 1 prosent hadde brukt spiral.

– Våre funn indikerer at for mange kvinner bruker feil prevensjon eller at de bruker prevensjonen feil. Det er for eksempel lett å slurve med p-pille­-
bruken. Tar man ikke p-piller daglig svekkes prevensjonseffekten, sier Lid, og peker på at p-piller er det mest vanlige prevensjonsmiddelet som leger forskriver til kvinner.

På grunnlag av kartleggingen sier Lid, Strøm-Roum og Eskild at «for å redusere antall uønskede svangerskap, er det mulig at fruktbare kvinner i større grad enn det som er praksis i dag, har behov for effektive prevensjonsmetoder som ikke stiller store krav til kvinnen for riktig bruk».

FØLG OSS PÅ: Facebook og Twitter

Sikrere prevensjon

– Hvilke typer prevensjon bør kvinner som ikke ønsker å bli gravide heller bruke?

– I dag bruker få kvinner spiral, p-stav, p-sprøyte eller p-plaster. Dette er langtidsvirkende prevensjonsmetoder som er sikrere enn p-piller, og har få brukerfeil, sier Lid.

Men hun understreker at før leger starter å forskrive økt bruk av p-stav og p-sprøyte, bør langtidseffektene bli utredet bedre. Bivirkningene kan være beinskjørhet og hjerte- og karsykdommer.

– Dersom flere kvinner bruker sikrere prevensjon vil vi da få en nedgang i aborttallene – i dag blir det utført om lag 15.000 aborter årlig?

– Det kan tenkes, men det vil ikke få vite før vi har prøvd ut bedre prevensjonsmidler.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter