Nyheter

Slo jernring rundt ytringsfriheten

Sperrede gater, væpnede politifolk og metalldetektorer møtte publikum som ville se karikaturer i Drammen.

– Vi må gi et kraftfullt svar til dem som prøver å undertrykke ytringsfriheten. Det at dette arrangementet går av stabelen i dag, er i seg selv et svar. Sånn må vi fortsette å svare, sier Vebjørn Selbekk, redaktør av avisen Dagen.

Han var en av deltakerne på seminaret som fulgte utstillingen av karikaturer fra mange land. Tema for arrangementet var ytringsfrihet i etterkant av terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris.

Tross sikkerhetstiltakene var det en god del vanlige folk som tok turen til teatret i Drammen. Omkring 130 mennesker var påmeldt seminaret, og enda flere kom bare for å se tegningene.

LES MER: Har dårlige erfaringer med islamsk styre

– En festning

– Det er en sterk opplevelse at et ytringsfrihetsarrangement i 2015 må voktes som om det skulle være en festning. For meg personlig er det en sterk opplevelse å bli eskortert inn av en bevæpnet politimann med maskinpistol, sier Selbekk, som er en av dem som er blitt truet som følge av at han har publisert tegninger av profeten Mohammed.

Det var ingen tegninger av islams grunnlegger i Drammen, men mange verk som var kritiske til islamske ekstremister.

En av deltakerne var tegneren Kianoush Ramezani, som i 2009 flyktet fra Iran til Frankrike. Han hadde så vidt rukket å få Charlie Hebdo-tegneren Bernard Verlhac, kjent som Tignous, som venn før Verlhac ble drept av islamister i Paris.

– Det var den verste dagen i mitt liv. Jeg var skuffet og sint på samme tid, og trist fordi jeg mistet kolleger og en venn, sier han.

Den store marsjen for ytringsfrihet som ble arrangert i Paris etterpå, omtaler han som en av de beste dagene:

– Jeg følte meg så beskyttet og at folk støttet meg, sier han. Støtten motiverer tegnerne, mener han.

LES MER: Vebjørn Selbekk angrer dypt

– Ikke fred

Han synes det er riktig med den strenge sikkerheten i Drammen.

– Folk må innse at de ikke lever i fred. Vi må innse at det er ekstremister som kjemper mot våre verdier og sivilisasjonen, sier han, men legger til at han er optimist og tror ekstremismen vil dø ut.

Selv ser han ingen grunn til å tegne profeten, som han omtaler som en del av historien og mytene.

– Det er ekstremistene som er mitt mål. Jeg er opptatt av folk som er virkelige og lever nå. Jeg trenger ikke å tegne Muhammed for å provosere dem, sier han.

Mohammad Mostafaei, eksiliraneren og en av arrangørene av arrangementet, forteller at en jury har plukket ut tegningene til utstillingen. Det kom inn flere tegninger av profeten, opplyser han, men det er ikke trusselbildet som gjør at de ikke er tatt med.

– Det er ikke noe forbud i islam mot å tegne karikaturer. Hvis Muhammed levde i dag ville han si det var greit å tegne, sier Mostafaei.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Omfattende

Stein Olav Bredli, fungerende stasjonssjef hos politiet i Drammen, sier sikkerhetsopplegget er omfattende, samtidig som politiet har vært opptatt av at de som besøker utstillingen skal ha en god opplevelse. Politiet har samarbeidet tett med Politiets sikkerhetstjeneste i forkant. Både typen arrangement og gjestene som er til stede som gjorde det nødvendig med et slikt sikkerhetsoppbud, sier Bredli til NTB.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter