Nyheter

Sliter med Facebook-avhengighet

Nordmenn flest har konto på Facebook. Men nesten 4 av 10 unge vedgår at de er avhengige. Noen har et tvangsmessig forhold, sier psykolog.

Du ser dem overalt; de sitter med nettbrettet på bussen, med mobiltelefonen på møtet eller foran PC-en på jobb, helt oppslukt av det sosiale nettverket Facebook. De skriver meldinger, legger inn nye bilder og klikker «liker» på nettvennenes siste skriverier.

Siden Facebook ble åpnet for registrering med norske e-postadresser høsten 2006, har nesten 4 millioner nordmenn opprettet en profil hos det amerikanske selskapet, som er blitt verdens største sosiale nettverk.

– Sammenlignet med andre land ligger Norge høyt i antall Facebook-brukere, forteller førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU. Hun er en av Norges fremste eksperter på sosiale medier.

Unge sliter. Interessen for Facebook er blitt så sterk at nordmenn innrømmer at de er blitt avhengige. En spørreundersøkelse NTNU-forsker Skog har gjennomført blant 1.245 personer i alderen 13 til 39+, avdekker følgende når de svarer på påstanden «jeg er avhengig av Facebook» (utvalget er ikke statistisk representativt):

• 40 prosent i aldersgruppa 18-25 år svarer ja.

• 37 prosent i aldersgruppa 13-17 år svarer ja.

• 24 prosent i aldersgruppa 26-39 år svarer ja.

• 19 prosent i aldersgruppa 39+ svarer ja.

– Jeg oppfatter ikke tallene som et uttrykk for en sykelig form for avhengighet av Facebook, selv om dette også kan forekomme, sier Skog.

Mange smarttelefoner. Ved Universitetet i Bergen (UiB) vet de mye om forekomsten av sykelig avhengige. Psykolog Cecilie Schou Andreassen sier Facebook-brukerne spenner fra de passive til de aktive, fra kikkerne via selvironikerne og søppelposterne til ekshibisjonistene.

– Noen har imidlertid et tvangsmessig og overdrevent forhold til sosiale nettverkssider – de avhengige, skriver hun i siste nummer av Tidsskrift for Norsk psykologforening. Siden 2011 har hun ledet forskningsprosjektet Facebookavhengighet ved UiB.

Mye av forklaringen på nettverkets utbredelse i Norge ligger også i det faktum at kjøpesterke og teknologiinteresserte nordmenn har lagt sin elsk på små, bærbare datamaskiner. Hele 7 av 10 har nå en smarttelefon, og sammen med nettbrettene har de mobile enhetene tatt over PC-ens rolle i hjemmet.

Avhengighetstest. For å avdekke de Facebook-avhengige har UiB utviklet det de kaller Bergen Facebook Addiction Scale (se egen sak). Skårer du «ofte» eller «svært ofte» på minst fire av de seks spørsmålene, indikerer dette at du er facebookavhengig, forklarer psykolog Cecilie Schou Andreassen.

Hun sier at noen synes å bruke slike sosiale nettverkssider (SNS) på en tvangspreget og overdreven måte. Til tross for at tilstanden ikke er en formell diagnose, betegnes disse som SNS-avhengige. Og kvinner og yngre personer rammes mer enn andre.

Lista over hva nordmenn gjør på Facebook er lang, derfor går det med mye tid, sier NTNU-forsker Skog: Oppdaterer seg på hva nære venner gjør, holde kontakt med familie og venner som bor langt unna, delta i diskusjoner, få bekreftelser på seg selv og sine vurderinger, statuser og bilder i form av liker-klikk og kommentarer.

Hjelp å få. Psykolog Cecilie Schou Andreassen opplyser at man ikke kan tilby veldokumentert behandling for SNS-avhengige. Men hun mener adferdsterapi og motivasjonssamtaler kan hjelpe.

Arbeidsgivere kan også hjelpe de som strever mest. Redusert tilgang til Facebook i kombinasjon med en aktiv holdning til bruk av sosiale netteverk fikk ned bruken i arbeidstiden, viser en upublisert undersøkelse blant 11.000 arbeidstakere, opplyser Schou Andreassen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter