Nyheter

Slik vil muslimske ledere bekjempe ekstremismen

– De må ikke kritiseres for at de vil sloss i Syria. Det er jo en bra sak, sier Basim Ghozlan.

Norske muslimtopper har i lengre tid vært oppmerksomme på miljøet som har opprettet gruppen Profetens Ummah på Facebook.

– Disse personene har som regel ikke tilhørighet til noen etablerte moskeer. Noen av dem er blitt utvist, andre er ikke velkomne, sier Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet og redaktør for nettstedet islam.no.

Våpenrasling. Det er på facebooksiden Profetens Ummah at den radikale muslimen Ubaydullah Hussain kommer med uttalelser mot jøder som er blitt tolket som truende.

Foranledningen er en artikkel i VGs nettutgave om at jødene i Norge savner politibeskyttelse.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. InshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47. Disse svinene tilhører en okkupasjonsmakt, Israel, i tillegg har de okkupert vår moské, Al-Aqsa,» skrev Hussain. Han la til at «De er ekte svin og må bekjempes. Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!»

«Liten gruppe». Ghozlan tror gruppen rundt Hussain er liten.

– Jeg antar at de er mellom 10 og 20 personer. De er ikke organisert mer enn at de snakker sammen. De fleste navnene på nettsiden er lagt til uten å ha gitt sitt samtykke, sier han.

– Hvordan er de blitt så radikale?

– Mange av hovedpersonene har vært slik hele tiden. Etter hvert har de funnet hverandre, mediene har gitt dem oppmerksomhet og dermed en mulighet til å markere seg. Presset fra antiislamske høyreekstremister overbeviser dem også om at de har rett.

– Dette angrepet var jo mot jøder i Norge. De er ikke akkurat antiislamske høyreekstremister?

– Nettopp. Denne gruppen har helt mistet gangsynet.

«Ikke så farlige.» – Hvor farlige er de?

– I denne fasen er de ikke så farlig. Men jeg er bekymret for at det utvikler seg. Mer oppmerksomhet kan gjøre gruppen større. Og vi må huske på at man ikke trenger være mange for å gjøre noe veldig galt. Breivik var alene om selve terroren.

Ghozlan har selv vært i verbal klinsj med miljøet.

– Men aller helst vil jeg unngå å gi dem den oppmerksomheten de ønsker. Dessuten vil jeg ikke gi dem opplevelsen av å være angrepet.

Farlig for muslimer. – Er de like farlige for moderate muslimer som for andre nordmenn?

– Ja, det tror jeg. Utad skjelner de mellom muslimer og ikke-muslimer, men det er løgn. I virkeligheten anerkjenner de bare ekstremister som sanne muslimer.

– Er du blitt truet?

– Jeg er blitt truet av antiislamistiske ekstremister, men ikke direkte av denne gruppen. De liker meg ikke, men det savner jeg heller ikke. Alle som stikker hodet ut kan bli utsatt for trusler og angrep, sier Basim Ghozlan.

Flere trusler. Shohaib Sultan, tidligere generalsekretær i Islamsk råd, nå rådgiver i Antirasistisk senter er blitt truet av miljøet rundt Profetens Ummah.

– Jeg vil ikke knytte disse truslene til meg som person. Senteret får trusler fra ekstreme miljøer hele tiden, ikke minst fra antiislamske miljøer.

Sultan sier miljøet rundt Profetens Ummah «kanskje er enda farligere for muslimer enn for andre»

– Er du redd for dem?

– Nei, jeg forholder meg ikke til slikt.

– Hvor farlige er disse ungdommene?

– Foreløpig er det mest ord. Men jeg er bekymret for hvor de kan ende opp, svarer Sultan.

Utstøtelse. Han mener at de etablerte moskeene i Norge tar klart avstand fra holdningene til denne gruppen.

– De velger litt ulik strategi. Noen støter dem ut, andre prøver å få til en dialog med dem, men de er bevisste på faren.

606 medlemmer. På Facebook har gruppen 606 medlemmer. En rask opptelling viser at om lag 30–40 personer har vært aktive på siden den siste måneden.

– Hvis vi tar utgangspunkt i hvor mange som møtte fram på den forrige demonstrasjonen deres, er de rundt 100, mener Sultan.

– Hvordan kan de bekjempes?

– Først og fremst ved å stanse rekrutteringen til miljøene. Vi har god erfaring fra 90-tallet med hvordan dette kan gjøres mot høyreekstreme miljøer. Det handler om å hindre dem i å spre sin propaganda, sier Shoaib Sultan.

Nei til «gratisreklame». Basim Ghozlan anbefaler «å stille ekstremistene til ansvar for holdningene sine».

– Når de for eksempel sier nei til religionsfrihet for folk som konverterer fra islam til kristendommen må de få et motspørsmål: Mener du det heller ikke bør være lov til å konvertere fra kristendommen til islam? Slik må de få se urimeligheten i standpunktene deres.

Men Ghozlan skulle også ønske at de ikke fikk for mye oppmerksomhet i media.

– Det gir dem gratisreklame. Det hadde vært bedre å overse dem. Dessuten må de ikke angripes på en urettferdig måte. De må for eksempel ikke kritiseres for at de vil sloss mot Assads styrker i Syria. Det er jo en bra sak, sier Basim Ghozlan.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter