Nyheter

Slik vil Høie løse reservasjonsfloken

Fastleger kan reservere seg mot aborthenvisning. Men får ikke si nei til pasienter som ønsker assistert befruktning eller prevensjon.

Etter flere måneder med intens jobbing sender onsdag helseminister Bent Høie (H) sitt forslag for å løse reservasjonsfloken ut på høring. I et 25 sider langt notat gjør Helsedepartementet rede for hvordan en reservasjonsmulighet for fastleger kan se ut.

I høringsnotatet skriver departementet at «det er verdifullt for samfunnet at fastleger har høy etisk bevissthet og reflekterer over etiske spørsmål». De konkluderer derfor med følgende: «Fastleger bør ha adgang til å reservere seg, men adgangen bør være begrenset og forbeholdt situasjoner med alvorlige samvittighetskonflikter knyttet til liv og død».

LES OGSÅ: Omstridt forslag om reservasjonsrett skal på høring

Her er reglene. Høie foreslår at reservasjonsordningen ser slik ut:

• Det gis reservasjonsmulighet og vil ikke være en rettighet.

• Fastleger kan reservere seg mot henvisning og behandling ved alvorlige samvittighetskonflikter knyttet til liv og død. De kan også reservere seg mot aktiv dødshjelp hvis dette i fremtiden skulle bli tillat i Norge.

• Leger kan ikke reservere seg mot forskriving eller innsetting av prevensjon. De kan heller ikke reservere seg mot å henvise til assistert befruktning.

• Reservasjonslegen må sørge for at pasienten får tilbud om time hos en annen fastlege i nærheten. Senest neste virkedag.

• Kommunen inngår avtale med leger som vil reservere seg. Før kommunen kan inngå en slik avtale må fastlegen dokumentere at han eller hun har inngått en skiftlig avtale med en kollega som forplikter seg til å ta imot og henvise de aktuelle kvinnene.

• Reservasjonslegen skal informere kvinner på sin liste som vurderer, eller ønsker henvisning til abort, at de også kan kontakte sykehuset direkte uten henvisning.

• Pasienter som står på listen til en reservasjonslege skal ha rett til å skifte lege. Dette regnes ikke som ett av de to skiftene man har rett til hvert kalenderår.

• Før kommunen kan inngå avtale om reservasjon må de forsikre seg om at andre leger i nærheten har ledig på sin liste.

• Fastlegen skal informere alle sine eksisterende listeinnbyggere om reservasjonsavtalen straks den er inngått.

• Kommunen skal sørge som at alle innbyggerne får informasjon om hvilke leger som til en hver tid har reservert seg.

• Jenter mellom 14 og 16 år skal kunne bestemme selv, uten foreldrenes samtykke, om de vil ha en fastlege som reserverer seg eller ikke.

To hensyn. Forslaget som sendes ut innebærer endringer i helse- og omsorgsloven, og pasient- og brukerrettighetsloven. Helseminister Høie er godt fornøyd med høringsutkastet og tror reservasjonsordningen også vil overleve regjeringsskifter.

– Hva mener du er det viktigste å få på plass for at en reservasjonsordning skal fungere?

– Det er å sikre pasientene sine rettigheter til god informasjon og mulighet til å skifte fastlege. Og å ansvarliggjøre kommunene til å avgjøre om forholdene ligger til rette for denne type avtaler, sier Høie og fortsetter:

– Det andre som har vært viktig for meg er å kunne ivareta to gode hensyn: Både pasienten sine rettigheter og legen som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å henvise til abort.

LES OGSÅ: Bloggestrid om abort-reservasjon

Gjelder ikke assistert befruktning. Høie mener begge disse hensynene blir ivaretatt med denne ordningen. Likevel vet han at noen leger ikke blir helt fornøyde. Flere ønsker også å kunne reservere seg mot utskriving og innsetting av prevensjon, samt henvisning til assistert befruktning.

– Jeg vet det er mange leger som skulle ønske vi hadde utvidet ordringen, men dette er ikke mulig å få til samtidig som vi ivaretar pasientenes rettigheter. Skal vi ta hensyn til begge parter, men likevel legge sterkest vekt på pasienten sine rettigheter, mener jeg denne ordningen er den optimale, sier Høie.

– Hva skjer med leger som i dag reserverer mot mer enn å henvise til abort?

– De har ikke mulighet til det. Det vil også bli klargjort i denne ordningen. Jeg forutsetter at når norsk helsevesen får en klar lov, så forholder de seg til den. Det er det som er tradisjonen i Norge, sier helseministeren.

– Betyr det at de som vil reservere seg mot mer enn henvisning til abort må slutte?

– De må forholde seg til denne loven når den er vedtatt, på samme måte som de må forholde seg til dagens lov, sier Høie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter