Nyheter

Skyter på data, ikke på gata

De siste ti årene har ungdomskriminaliteten gått ned med 25 prosent. – Unge gutter spiller heller data enn å drive gatelangs, sier forsker Anders Bakken.

Ungdomskriminaliteten i Norge går stadig nedover. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser en nedgang på 25 prosent fra 2002 til 2011. Statistikken over siktede og siktelser er det beste bildet SSB har for å gi en beskrivelse av lovbrudd begått av ungdom. I 2002 ble 10,3 prosent av ungdommer mellom 15 og 20 år siktet for et lovbrudd. I 2011 har andelen gått ned til 7,8 prosent, som er nedgangen på 25 prosent.

Ungdomskriminalitetsiden har vært fallende siden 1980-tallet. Fra 1980 og frem til i dag har gruppen under 18 år gått fra å utgjøre 35 prosent til 14 prosent av alle siktede for forbrytelser.

Dataspill. Anders Bakken er forskningsleder ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova).

Han forklarer den kraftige nedgangen de siste ti årene blant annet med teknologiske endringer.

– Det er en generell trend med at ungdom blir streitere. En viktig forklaring er at nesten alle ungdommer har fått mobiltelefon og tilgang til egen datamaskin. Dataspill og muligheter for å være sosial på nettet gjør at flere tilbringer mye mer tid hjemme, sier Bakken.

En av betingelsene for å drive kriminalitet er at de går ute og kommer i kontakt med belastede miljøer, forklarer Bakken.

– Unge gutter spiller heller data enn å drive gatelangs, sier han.

Honnør til politiet. Forskeren sier at ungdomskriminalitet tidligere ofte ble begått i kjedsomhetens navn.

– Langt flere ungdommer har fått et bedre forhold til både foreldrene og skolen. Da jeg vokste opp på 80-tallet skulle vi ikke ha noe med foreldrene våre å gjøre. I dag er ungdom mye mer avhengig av foreldrene, som stiller opp og kjører dem rundt på aktiviteter. Ungdommer snakker i større grad om vanskelige ting med foreldrene, sier Bakken.

Han gir også honnør til politiet som han mener jobber bedre med forebyggende arbeid.

Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen sier dagens ungdomsgenerasjon er mer konforme enn tidligere generasjoner.

– En annen forklaring er at vi har veldig lav arbeidsløshet blant unge i Norge i dag. Tidligere, på 1990-tallet, var det også flere voldslegitimerende subkulturer som gjenger og Skinhead-miljøet. Disse rekrutterte en del unge mennesker, sier Bjørgo.

– Samtidig polariseres bildet. Det er enkelte ungdommer som har voldsomt mange siktelser bak seg, mens det er færre ungdommer som driver med småkriminalitet, sier han.

Bjørgo sier nedgangen også kan tyde på at det «tross alt går ganske bra med integreringen av innvandrere».

– Hadde det vært veldig mange svakt integrerte ungdommer ville kanskje bildet vært annerledes, sier han.

Økning hos de over 30. Selv om bildet er at ungdomskriminaliteten går ned er det fortsatt en høyere andel unge under 30 år som begår lovbrudd enn andre aldersgrupper. Men mens andelen unge lovbrytere synker, øker andelen siktede personer i alle andre aldersgrupper.

Seksjonssjef Morten Hojem Ervik i Politidirektoratet forklarer nedgangen i ungdomskriminalitet med den generelle velstandsutviklingen i Norge.

– Det ungdommer tidligere nasket har de nå anledning til å kjøpe, sier Ervik.

Han sier at Anders Bakkens forklaring om dataspill som en medvirkende faktor er «har en viss forklaring». Men Ervik peker også på et langt bedre samarbeid mellom politiet, skoler, barnevern og frivillige organisasjoner som årsaker til nedgangen.

– I tillegg bruker ungdom mindre rus enn før og det gir også utslag, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter