Nyheter

'Skulle ønske 500 muslimer hadde møtt fram!'

Den profilerte muslimen Shoaib Sultan ønsket å støtte demonstrasjonen mot norsk tilstedeværelse i Afghanistan. I stedet ble han en av motdemonstrantene.

– Det som skulle bli en markering mot krigen i Afghanistan, utviklet seg til å bli en hatsk demonstrasjon der man markerte hat mot Norge, demokratiet, og fremmet trusler mot norske politikere, sier den tidligere generalsekretæren i Islamsk Råd, Shoaib Sultan.

Selv har han møtt opp foran Stortinget for å «markere tydelig motstand mot ekstremismen», men konstaterer skuffet at få trosfeller har engasjert seg.

Trusler. Demonstrasjonen han snudde ryggen til i går ettermiddag, ble arrangert av gruppen «Muslimer mot okkupasjon». En video med trusler mot kongehuset og regjeringen publisert på nettstedet Youtube sørget for stor oppmerksomhet rundt arrangementet. Til tross for at det ifølge arrangørene ville samle opp til 700 demonstranter, var bare fire personer innenfor politisperringene, et tall som senere økte til vel 30. Antallet pressefolk var flere ganger så høyt.

– Jeg har sett 15-20 muslimske motdemonstranter. Jeg skulle selvsagt ønske at hele plassen her var full av oss, sier Sultan til Vårt Land.

– Hvorfor er det så få?

– Det er ikke så lett å arrangere en motdemonstrasjon så kjapt. Islamsk råd oppfordret folk til å holde seg unna. De fleste har antakelig fulgt det rådet.

Bønn. Vi blir avbrutt av et høylydt bønnerop. Foran Stortingsbygningen har en mann stilt seg opp sammen med en gutt på 5-6 år. Det er den lille gutten som ber. Han roper Allah Aqbar og andre arabiske formuleringer. Senere blir det ropt slagord, både i flokken av demonstranter som har økt til et 20-talls menn, og i tilskuerflokken.

En gruppe på 4-5 unge menn blir bedt av politiet om enten å slutte seg til demonstrantene eller trekke bort. De argumenterer litt med politimannen før de trekker seg langsomt unna.

– Hva sier demonstrantene?

– Det er noe på arabisk, svarer en av dem, men blir avbrutt av en annen.

– Jeg tror ikke du har behov for å spørre om dette. Dette kan jo dere journalister mye bedre enn oss, sier denne.

Han forteller at han er tilstede for å støtte motstanden mot norsk deltakelse i Afghanistan og ønsker ikke å si navnet sitt.

Mannen sier at han tror flokken av journalister er der for å «lage negative oppslag om muslimer».

– Hva synes du om Ariel Sharon. Er ikke han terrorist? Hvorfor skriver ikke dere om ham? spør han.

En annen bryter inn og forteller at han «ber fem ganger daglig, drikker ikke alkohol og ligger ikke med mange forskjellige kvinner».

– På grunn av det kaller folk meg terrorist og islamist, sier han opphisset.

Flere av demonstrantene Vårt Land snakker med gir lignende uttalelser. De kritiserer mediene og mener journalistene er der for å «stille muslimer i et dårlig lys».

Humanetisk motstand. På fortauet et stykke unna står historiker Lars Gule og bivåner demonstrasjonen sammen med flere profilerte humanetikere. Han har selv engasjert seg sterkt for palestinernes sak i yngre år. Torsdag oppfordret han på Verdidebatt, Vårt Lands diskusjonsforum, til å møte opp foran Stortinget og «vende ryggen til ekstremismen».

Les mer på Verdidebatt: Vend ryggen til ekstremismen!

– Jeg gleder meg over at det er så få demonstranter her. Håpet er at det ikke bare er kulda som har gitt dem kalde føtter, sier han.

– Du har selv blitt kritisert for å ha støttet islamsk ekstremisme i dine unge år?

– Jeg har alltid vist min holdning mot ekstremisme veldig tydelig. De som har denne oppfatningen, har rett og slett ikke fulgt med i timen, sier Gule.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter