Nyheter

Skoleelev ligger i gangen og ber

Når Cathrine Frederich har friminutt, legger hun seg ned i gangen utenfor klasserommet og ber. Bønnerom vil ikke skolen tilby.

24-åringen som går på Årstad videregående skole i Bergen legger den røde Bibelen og en pakke knekkebrød fra seg på gulvet og putter propper i ørene for å lytte til lovsang i storefri. Så legger hun seg ned på gulvet utenfor klasserommet, lytter til lovsang og ber.

– Jeg har behov for å være med Gud, sier hun.

LES OGSÅ: Skolebyråden i Oslo stoppet bønnerom

Bad om bønnerom. I Oslo ble det reaksjoner da muslimske elever i videregående skole ble henvist til kjelleren for å be. Da Hellerud skole ville tilby dem et stillerom for bønn, la byrådet ned forbud mot bønnerom i skolen.

I Bergen er det kristne Cathrine Frederich som benytter fellesarealet til bønn i friminuttet.

Et par uker etter skolestart i høst gikk hun til ledelsen og bad om å få et bønnerom.

– Jeg ville bruke rommet til å ha lovsang, bønn og muligens forkynnelse. Jeg bad om å få starte et lag av Ny Generasjon her på skolen, sier hun.

Ny Generasjon er en kristen elev- og studentorganisasjon som ble startet i 1996. De har rundt 2000 medlemmer og avdelinger på rundt 100 skoler og studiesteder, ifølge tall fra 2010 på deres nettside.

BLI MED I DISKUSJONEN: «Det er lite kledelig av Høyre når partiet nekter muslimer å be på Oslo-skoler for å tekkes Carl I.Hagen.» Hva mener du?

Fikk nei. Spørsmålet fra Frederich førte til at ledelsen tok en prinsippavgjørelse om at de ikke skulle stille bønnerom til disposisjon for noen religioner. Både kristne og muslimske elever har bedt om å et sted å be, men spørsmålet skal ikke ha vært noen stor sak på skolen.

Rektor Inger Morken sa tidligere til Vårt Land til at de har så mange ulike religioner og livssyn på skolen at de ikke vil legge til rette for bønnerom, samt at religion en privatsak som ikke har noen plass i skolen.

Frederich er enig i at det er en privatsak, men ikke bare det.

– Det er noe vi i Norge bør kunne bli mer åpne og ærlige om. I barnskolen lærer vi for eksempel ikke hva det faktisk innebærer å være kristen eller muslim.

– Ønsker du bønnerom mest av hensyn til andre elever eller av hensyn til deg selv?

– Andre er viktigst. Jeg klarer fint å be selv om jeg ligger på gangen på skolen. Jeg ber ikke høyt for ikke å trampe på andre. Men det er litt kjipt. Jeg skulle gjerne ønske å ha et rom.

LES OGSÅ: Halvorsen gir Jesus og Muhammed grønt lys

Ville invitert til møte. Frederich oppfatter nei til bønnerom også som hun har fått nei til å starte et lag av Ny Generasjon. Hun spurte om det og venter nå svar fra ledelsen. Hadde hun fått lov, ville hun hengt opp plakater og invitert til møte sammen med gjester fra Ny Generasjon som kunne kommet inn på skolen til møtene.

– Kan det bli konfliktfylt hvis du og representanter fra andre religioner inviterer til bønn på samme skole?

– Nei, hvorfor skulle det kollidert? spør Frederich.

LES OGSÅ: Fotballklubb lager bønnerom

– Fortjener rom. I samme korridor sitter medelever og spiser niste, sjekker mobilen, leser lekser og prater.

– Det er litt synd i henne, sier Loi, som bare vil ha fornavnet i avisen, og ser bort på Frederich som ligger og ber.

– Skal man gjøre noe hellig, fortjener man et eget rom, sier hun.

En muslimsk elev forteller at hun bad i klasserommet i friminuttene på den forrige skolen hun gikk. Da avtalte hun og medelever med læreren at de fikk låne rommet uten å gå til skoleledelsen med spørsmålet.

– Savner du å be her?

– Nei, det betyr ikke så mye. Jeg ber når jeg kommer hjem, sier hun.

Avventer diskusjon. Rektor Inger Morken ønsker ikke å si kommentere saken ut over at hun viser til at opplæringsdirektør Svein Leidulf Heggheim i Hordaland fylkeskommune vil drøfte spørsmålet om bønnerom.

– Jeg vil avvente hva fylkeskommunen kommer til og hva som vil være vårt felles synspunkt på det. Det vi på skolen har besluttet er i tråd med våre pedagogiske prinsipper. Hvis fylkeskommunen kommer til noe annet, bøyer jeg meg selvfølgelig for det.

Saken blir drøftet på et møte mellom opplæringsdirektør Heggheim og rektorene i videregående skoler i Hordaland torsdag og fredag denne uken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter