Nyheter

Skeptiske til «demonutdrivelse»

Merkelig om demonutdrivelse har funnet sted i Rabita-moskeen, mener eksperter. Politiet etterforsker mulig kobling mellom dødsfall og eksorsisme.

– Djevelutdrivelse er ekstremt kontroversielt i islam. Reformbevegelsen med Det muslimske brorskap i spissen har tatt et oppgjør med folkelig religiøsitet. Rabita-moskeen er en ganske reformorientert moské med bånd til Det muslimske brorskap. Det vil være et interessant paradoks om noe slik har foregått der, sier Marius Linge.

Han har skrevet masteroppgave om salafisme (en ultrakonservativ retning av islam) i Norge og har god oversikt over Oslos moskeer.

Hjertestans. Søndag meldte TV2 at politiet etterforsker en ung kvinnes dødsfall. Kvinnen fikk hjertestans etter et besøk ved Rabita-moskeen i Oslo i mai. Nå spekuleres det i om dødsfallet kan skyldes at hun ble utsatt for demonutdrivelse.

– Foreløpig vet vi ikke hvorfor kvinnen døde, sier Grete Lien Metlid, fungerende sjef ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til NTB.

Folkereligiøsitet.– Jeg tror det er riktig å skille mellom det vi kanskje kan kalle folkereligiøsitet og en mer lærd, islamsk forståelse. Rabita-moskeen holder denne typen folkereligiøsitet på en armlengdes avstand. De legger i større grad enn andre norske moskeer vekt på koranundervisning, sier journalist og forfatter av boken Norsk jihad, Lars Akerhaug.

Overtro. Rabita-moskeen er en sunni-muslimsk moské, med flest medlemmer fra arabiske land i Nord-Afrika, Midtøsten og Somalia, forteller forstander Basim Ghozlan:

– Jeg mener personlig at alt slik er overtro. Det handler om gal forståelse av sykdom. Hvis man ikke henviser syke mennesker til rett instans, vil de ikke få skikkelig hjelp.

Til NTB sier Ghozlan at det har gått rykter om at noen skal ha drevet en ånd ut av kvinnen. Det ville være i strid med moskeens retningslinjer, understreker forstanderen.

– Vet du om slike ting foregår blant muslimer i Norge?

– Jeg har hørt om i alle fall én person. Vedkommende mener å kunne komme i kontakt med ånden i den besatte ved å lese fra koranen. Det er nok vanligere i andre land, men du vil alltid finne en del som mener at slikt er riktig. Vi har hatt lange diskusjoner om dette i våre ulike diskusjonsfora, sier Ghozlan.

Ånder og demoner. – Man snakker ikke om demoner i islam, men om ånder (djin), sier Kjersti Larsen, professor ved Kulturhistorisk Museum i Oslo:

– Disse er ikke knyttet til ondskap og satanisme på samme måte som i kristendommen, men kan likefullt påføre problemer og sykdommer. Akkurat som dyrene og menneskene, er de skapt av Gud. Koranen har egne kapitler om hvordan man bør forholde seg til dem. Dette er komplisert. Man må holde tunga rett i munnen.

KJØP PAPIRUTGAVEN. LES HELE ARTIKKELEN DER.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter